Ciutat

Mor Laura Benesey, primera directora de l’escola Sant Nicolau

La que va ser mestra fundadora i directora de l’escola des del 1955 fins al 1989 ha mort a l’edat de 98 anys

Cedida

La primera directora, i també mestra fundadora de l’escola Sant Nicolau de Sabadell, Laura Benesey, ha mort dilluns a l’edat de 98 anys. Va exercir com a directora del centre des del 1955, l’any de la seva creació, fins al 1989. 

El centre es va fundar fa 67 anys gràcies a l’entusiasme d’un grup de pares que, sota la direcció pedagògica de Laura Benesey, van proposar crear una nova escola catalana a Sabadell, el Sant Nicolau. “La seva força i determinació per una escola activa, inclusiva i catalana van configurar el projecte educatiu que té avui la nostra escola”, indica Carles Rovira, actual director de l’escola. 

Núria Fortaner, exprofessora i directora del Sant Nicolau des de 1990 fins a 2002, recorda Benesey com “una persona molt activa, molt bona professora, amb una mentalitat molt moderna i amb caràcter, però molt apreciada per tothom”. Fortaner recalca la importància que va tenir Benesey a l’hora de construir els pilars del Sant Nicolau: “Va inculcar valors a l’escola i la va portar a un nivell molt alt. D’una cosa molt petita en va fer una de molt gran, amb un miler de famílies”.

Benesey va fer resistir la ferma idea de la coeducació i de l’ensenyament en català, tot i els anys de franquisme en què va crèixer l’escola: “Quan venia un inspector, havíem de separar els nens i nenes i havíem d’ensenyar el català d’amagat”, relata Fortaner, qui va tenir una estreta relació amb ella durant molts anys.

Benesey també va introduir al Sant Nicolau la mestra Montserrat Miró i Marimon, amb qui havia estudiat en escoles modernes, “per inculcar un alt nivell a la secundària”. Miró i Marimón dedicà 25 anys de la seva vida professional.

L’essència de la proposta educativa que va iniciar Benesey s’ha mantingut al llarg dels anys i es basa en la relació entre les famílies, l’escola i els alumnes. “Un triangle que té com a objectiu el desenvolupament integral dels estudiants”, destaca l’escola en un comunicat.

Laura Benesey amb alumnes de les primeres promocions / Cedida

Comentaris
To Top