Ciutat

Els viatges d’FGC al nord ja superen els del 2019

Un 31,7% més de viatges que el 2021. Però encara un 3% per sota dels usuaris que escollien viatjar en Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) abans de la Covid. Si el 2022 es va tancar amb 3,6 milions d’usuaris, abans de la pandèmia hi viatjaven 3,8 milions de persones.

Ara bé, la recuperació d’usuaris  a les cinc estacions de Sabadell és més ràpid que  la mitjana de la línia Barcelona Vallès (-13,9%). Hi ha estacions de Sabadell que ja superen les validacions del 2019: les parades de Sabadell Nord (+2%) i Sabadell Parc del Nord (+4%) ja registren xifres superiors a les que es validaven l’any pre-pandèmia.  A la resta d’estacions sabadellenques, la demanda està per sobre del 93%.

El president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, valora positivament aquestes xifres: “Ja hem recuperat més del 90% de la demanda del 2019, abans de la pandèmia”, ha remarcat. Hi afegeix: “Això és positiu perquè demostra que les persones usuàries han recuperat l’hàbit de moure’s amb tren i, per tant, desplaçar-se d’una manera sostenible”. Tot i això, Segarra apunta que la pandèmia “ha provocat canvis d’hàbits, sobretot amb el teletreball, que han vingut per quedar-se”.

En aquest sentit, considera que el repte de FGC és “ser capaços d’atraure més demanda, arribar a nous usuaris i oferir una alternativa potent i atractiva per a tot tipus d’usuaris”, conclou. De fet, la rebaixa del bitllet ha portat nous usuaris a FGC: “He viatjat per primer cop en tren. Abans optava pel vehicle privat. I ara soc un usuari habitual, és molt més còmode”, expressa en Toni Giménez, veí de Ca n’Oriac.

Recuperació progressiva

A la línia Barcelona-Vallès s’han fet 57 milions de viatges durant el 2022, un 27,9% més que al 2021, amb augments del 31,7% a Sabadell, del 28,1% a Terrassa i del 26,5% a Sant Cugat. L’índex de control de qualitat, que permet controlar el compliment del servei respecte a l’horari programat, ha estat del 98,1% a la línia vallesana. 

En total, FGC ha tancat el 2022 amb 79 milions d’usuaris a les línies metropolitanes, el que suposa recuperar un 86,10% del passatge previ a la pandèmia. O el que és el mateix: ara es registren un 31,9% menys viatges que l’any 2019 però  un increment del 29% respecte a la demanda del 2021. 

Preus més reduïts

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) no aplica la bonificació de la T-Casual i manté els descomptes del 50% de la T-usual i la T-jove. L’entitat pren aquesta decisió després que el govern estatal hagi decidit mantenir les ajudes del 30% de descompte per als títols de més recurrència durant el mateix termini.

El títol T-casual de 10 viatges, el més utilitzat, mantindrà el preu del 2020, però sense el descompte. Tots els títols integrats adquirits el 2022 prolonguen la validesa fins al 31 de desembre del 2023, excepte la T-casual que caducarà el 15 de gener. Els descomptes es podran revisar de cara al segon semestre de l’any vinent, en tant que les ajudes de l’Estat “no estan garantides per a tot l’any”.

Comentaris
To Top