Oci i cultura

La Jove Capella Reial de Catalunya, aquest divendres al Teatre Principal

La Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó / a. bofill

El concert aprofundeix a través de ‘L’Orfeo’ de Monteverdi en música que plora la mort de l’estimada

La Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó / a. bofill

La Jove Capella Reial de Catalunya serà aquest divendres, a les 20h, al Teatre Principal per a representar Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata, sota la direcció de Lluís Vilamajó. El concert està inclòs en el Cicle de Cambra, de Joventuts Musicals de Sabadell. És un dels plats forts de la temporada de l’entitat.

El programa inclou peces de Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Giaches de Wert, Carlo Gesualdo, Luca Marenzio, Andrea Falconieri i Giovanni Girolamo Kapsberger.

Nascuda sota la direcció de Jordi Savall i la Fundació Centre Internacional de música Antiga, la Jove Capella Reial de Catalunya és la continuació de les Acadèmies de Formació Professional, de Recerca i d’Interpretació Musical de la Fundació CIMA, alhora que és un planter per a la Capella Reial de Catalunya.

A les Acadèmies de Formació, els joves cantants aprofundeixen en les tècniques d’estudi, recerca i interpretació de la música històrica sota el mestratge de Jordi Savall i Lluís Vilamajó. Els que destaquen entren a formar part de la Jove Capella Reial de Catalunya, en la qual continuen la seva formació.

La proposta de concert que fan aprofundeix a través de L’Orfeo de Monteverdi en la música que plora la mort de l’estimada. És a dir, la Jove Capella Reial de Catalunya aborda la música del geni italià i la de composicions de contemporanis per endinsar-nos en les profunditats de l’amor.

Ens proposa una història universal d’amor, desamor i mort amb Orfeu i Eurídice, que canten al que senten, pur i innocent, i alhora tràgic, pel seu desenllaç. L’actuació transmet la dualitat de l’amor, que enlluerna els pitjors paratges i entela la felicitat més dolça. Aquests madrigals expressen la lluita de les emocions, el plaent martiri que suposa i el seu vincle amb la mort. El descens a les tenebres culmina quan Eurídice, plena de ràbia i dolor, no accepta que Orfeu l’abandoni. La tragèdia es desferma amb la mort d’Eurídice. Davant del seu sepulcre, Orfeu plora el dolor i el desig d’acompanyar-la. Són contraris que es toquen, i signifiquen un nou inici.

La interpretació va a càrrec d’Irene Mas, soprano; Eulàlia Fantova, mezzosoprano; Martí Doñate, tenor; David Hernández, tenor; Guglielmo Buonsanti, baix; Carles Blanch, tiorba i arxillaüt; Marc de la Linde, viola de gamba; Marc Díaz, orgue; i Lluís Vilamajó, a la direcció.

La pròxima actuació que programa Joventuts Musicals de Sabadell, dins del Cicle de Música de Saló al Teatre Principal, serà Influences, a càrrec de Synthèse Quartet Influences, amb el saxofon com a protagonista. El programa és un homenatge a la influència que han tingut grans músics francesos en la formació del quartet.

Comentaris
To Top