Diners

El Banc Sabadell descarta retornar la seu social a la ciutat: “Està fora de l’agenda”

El Banc Sabadell no tornarà a tenir la seu social a la ciutat, almenys de moment. L’entitat no es planteja revertir la decisió de traslladar-se de Sabadell a Alacant, presa el 2017 en l’auge del Procés. “No és damunt de la taula. No és un tema que s’hagi plantejat ni que tinguem a l’agenda”, ha exposat el president del Banc, Josep Oliu, que no ha indicat què hauria de canviar per facilitar el retorn del Banc: “No sé quines són les condicions [per tornar a Sabadell], però encara no s’han donat”.

El president i el conseller delegat del Sabadell, Josep Oliu i César González-Bueno, juntament amb la resta de l’equip directiu, han participat en una trobada amb la premsa prèvia a la Junta General d’Accionistes aquest dimecres. En el marc de la cita, els màxims responsables han tret ferro a la tempesta financera que ha revolucionat els mercats les darreres setmanes.

Imatge de l'oficina de Banc Sabadell a la plaça de Sant Roc / AINA TORRES

Imatge de l’oficina del Banc Sabadell a la plaça de Sant Roc / AINA TORRES

“La tempesta financera no arribarà a Espanya”

La fallida del Silicon Valley Bank (SVB), primer, i el rescat de Credit Suisse, després, han provocat pèrdues importants al sector financer els darrers dies. Tot i mantenir la cotització per sobre de l’euro, el Banc Sabadell ha patit una caiguda a borsa de fins a un 5% les darreres jornades. Oliu ho considera un fet puntual i descarta que hi hagi un efecte contagi a la banca espanyola i a l’entitat que presideix. 

“No té cap sentit pensar en cap repercussió posterior d’aquesta tempesta financera per a la banca espanyola”, ha assegurat Oliu. Considera que, a diferència d’altres crisis anteriors, la banca ha diversificat els seus riscos i té prou liquiditat. Així mateix, ha descartat del tot que una situació com la del SVB es produeixi a casa nostra: “És impossible que passi a Europa o a Espanya. No pot passar“, ha afirmat amb rotunditat.

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, a Alacant aquest dimecres / ACN

En la mateixa línia, el conseller delegat del banc, César González-Bueno, ha subratllat que l’entitat “no té exposició a Credit Suisse” i ha apuntat que el Banc tampoc no té necessitat d’emetre deute de tipus AT1 –per reforçar el seu coixí de capital– fins al 2026. Oliu ha argumentat que la cartera de deute tampoc suposa un problema per als bancs espanyols. En el cas del Sabadell, per exemple, representa un 11%.

Oliu ha elogiat el paper del Banc Central Europeu (BCE) per resoldre la crisi de Credit Suisse mantenint els tipus d’interès i garantint la liquiditat. “Des de l’inici d’aquesta crisi, la reacció del BCE ha estat molt positiva”, ha ressaltat Oliu. 

Oliu, quatre anys més de president

La Junta General d’Accionistes de demà suposarà la reelecció d’Oliu com a president del Banc Sabadell, càrrec que ocupa des del 1999. El màxim responsable renovarà per quatre anys més i ho fa amb optimisme. “Som l’entitat que més es revalora. Hem tingut una progressió sòlida i de solvència”, ha celebrat.

Oliu ha reivindicat les seves arrels sabadellenques i l’esperit de compromís, ara que es compleixen 25 anys de la mort del seu pare, Joan Oliu –que va ser director general i vicepresident de l’entitat–. “Fa bastant de temps que tinc un compromís amb el banc, un compromís que ja era de la meva família, i segueixo amb aquest compromís”, ha assegurat, per després continuar: “Tinc il·lusió amb el que el César [González-Bueno] i el seu equip estan liderant. La meva posició és donar suport a aquest equip i col·laborar amb la meva experiència, que no és poca”.

Oliu, en una fotografia d’arxiu / VÍCTOR CASTILLO

La Junta donarà llum verda a un dividend complementari de 0,02 euros per títol corresponent al 2022. També s’aprovaran els comptes de l’any anterior. El Banc va tancar el 2022 amb 885 milions d’euros de benefici, un increment de 62% en relació amb l’any anterior. És el segon millor resultat de l’entitat, només darrere del 2006 (908 milions de benefici).

Espanya i Catalunya

Oliu, que és economista, ha estat preguntat per l’impost de la banca impulsat pel govern espanyol –i que el Banc Sabadell ha recorregut–. “Per a nosaltres no té sentit i hem fet el pas pels interessos dels nostres clients”, ha indicat amb claredat. Encara pel que fa a la gestió política, Oliu ha fet menció al dèficit públic, que va superar el 4% el 2022. Creu que, més d’hora que tard, es tornaran a imposar regles fiscals des d’Europa per contenir la despesa. “Si no s’ha fet fins ara, ha estat per la guerra d’Ucraïna”.

Tot i la internacionalització del negoci i algunes discrepàncies amb el govern de l’Estat, el Banc Sabadell reivindica la seva vinculació amb Catalunya i la resta d’Espanya. “Som un banc català, espanyol i el nostre projecte serà sempre en aquest país”, ha indicat. Pel que fa a la qüestió catalana, ha considerat que “la prioritat” dels catalans “és progressar a la vida i treballar molt en els seus negocis”.

Comentaris
To Top