Oci i cultura

Sabadell ret homenatge a Salvador Fité, divendres al Teatre Principal

Salvador Fite teatre

El dramaturg i director escènic va ser una de les figures més influents del teatre a la ciutat

Salvador Fité, director teatral, serà homenatjat

Sabadell abraçarà la figura de Salvador Fité i Borguñó (1931-2021), una de les persones més influents en el teatre de la ciutat en els darrers anys. Amics i familiars del dramaturg, amb el suport d’entitats i de l’Ajuntament, han organitzat quatre actes d’homenatge pòstums. El més important serà divendres, 31 de març a les 19.30h, amb entrada lliure al Teatre Principal. En poques hores les invitacions han quedat gairebé exhaurides, una prova més de l’estima i l’admiració que encara desperta el sabadellenc i el seu llegat.

A banda de l’acte principal, s’obrirà l’Exposició retrospectiva Salvador Fité, un home de teatre, del 3 al 20 d’abril al Casal Pere Quart. Una altra de les activitats és una taula rodona entre Joaquim SalaSanahuja, Francesc Ventura i Feliu Formosa, que tindrà lloc el 26 d’abril, a les 19.30 h, a l’auditori de l’Acadèmia de Belles Arts.

El programa ha estat organitzat per familiars i amics de Salvador Fité, entre els quals Josep Barceló, Antoni Dalmases, Salvador Peig, Fermí Vallbé i Francesc Ventura. Tots ells han estat presents en una roda de premsa dilluns al matí per anunciar els actes, amb el regidor de Cultura, Carles de la Rosa.

Finalment, els dies 12 i 13 d’abril, a les 20.30 h a l’Espai FOC, hi haurà la lectura dramatitzada Aquesta ciutat, de Thorton Wilder. Es tracta d’una versió lliure de Josep Torrella a càrrec del repartiment pràcticament original que va estrenar el grup de Teatre Doble Via, i que Fité va dirigir l’any 1986, en una versió adaptada al Sabadell tèxtil de principis del segle XX. La coordinació i la direcció de l’obra aniran a càrrec de Jordí Fité, fill de Salvador, i Jep Barceló. Aquest últim, el seu gendre, ha estat l’encarregat d’explicar-ho, a més de significar la importància de Fité en el teatre.

salvador fité

Roda de premsa sober l’homenatge a salvador Fité / D.S.

“Com a director va obrir els ulls a molta gent”, ha afegit Ventura. “La ciutat li devia un homenatge, per la ingent feina, la predisposició a col·laborar i les iniciatives amb resultats brillants”, expressava Dalmases. Amb humor, Vallbé ha comentat que Fité “es ruboritzaria si veiés l’homenatge”, per la seva humilitat, i ha avançat que han demanat el seu nom en el nomenclàtor. 

Per altra banda, Peig ha explicat que pròximament es publicarà un documental sobre Fité, un extracte del qual es podrà veure a l’acte de divendres, que serà presentat per la sabadellenca Marta Tricuera. Al seu torn, De la Rosa, sintètic, ha afirmat que l’homenatge “era imprescindible que passés”, gairebé com un deute que Sabadell tenia amb Salvador Fité per tot el llegat deixat a la ciutat.

Fité va iniciar la seva activitat teatral com a actor de ben petit, a partir de 1940, a  les obres de la Galeria Salesiana. Entre innumerables projectes, va fundar amb Ramon Ribalta el lloat projecte Palestra i va estar molt vinculat a Joventut de la Faràndula, de la qual va arribar a ser director. També va crear el grup Oberammergau i va ser un dels impulsors del Cineclub Sabadell. A més, va ser el director del grup Doble Via i membre del Patronat de l’Arxiu històric de Sabadell i de Museus i Arxiu Històric de Sabadell.

Comentaris
To Top