Diners

La contractació fixa creix gràcies a la construcció

En cinc anys, l’ocupació del sector de la construcció ha crescut un 22%. En xifres globals, el creixement en nombre d’assalariats és més lent que a Terrassa i Sant Cugat

/ LLUÍS FRANCO

El sector de la construcció és el sector econòmic de la ciutat que més ha incidit perquè Sabadell encadeni quatre mesos consecutius reduint les xifres d’aturats, superant amb escreix el sector dels serveis. Aquest sector, el de la construcció, ha estat l’àmbit que més contractació fixa ha generat en els darrers anys, segons dades d’Idescat: en el primer trimestre del 2018, a Sabadell hi havia 2.708 persones dedicades a la construcció, mentre que a finals de març n’hi havia +757 (+21,8%).

Segons les darreres dades de l’Observatori d’Economia Local en aquesta matèria, en el primer semestre de l’any passat es van posar en marxa 281 habitatges nous a la ciutat, un 10,6% més (27 habitatges més) dels que es van començar en el mateix període de l’any 2021.

Una situació que es pot extrapolar al conjunt del Vallès Occidental, on la variació anual d’aquest sector –construcció d’immobles– s’ha enfilat fins al 20,8% de creixement, augmentant el nombre en +1.672 assalariats, segons dades del darrer informe de l’observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. És cert, però que en l’àmbit comarcal qui ha experimentat un creixement superior han estat les activitats de consultoria de gestió empresarial, fregant el 30%, respecte al mateix període del passat 2022.

Tornant a Sabadell, mentre el sector constructor lidera el rànquing d’assalariats, seguit del sector serveis, qui permet pistonada és el sector de la indústria, on respecte al primer trimestre del 2022 la variació interanual ha estat de -1,59%, segons dades del darrer informe del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC).

Ritme més lent

Si en l’àmbit local el creixement del nombre d’assalariats ha crescut prop d’un 3% respecte al mateix període –de gener a març– del passat 2022, les xifres no augmenten al mateix ritme que en altres poblacions veïnes. A Terrassa, per exemple, en només dos anys s’ha experimentat un creixement superior al 8%, passant de les 57.450 contractacions fixes a les 62.470, i a Sant Cugat fregant un augment del 7%, dels 53.330 als 57.300 assalariats. En canvi, a Sabadell, segons dades d’Idescat, en el mateix període no s’ha arribat al 6% de creixement en els darrers dos anys, però en aquest trimestre el creixement ha estat superior al de Sant Cugat +1,5% i només d’un -0,1% respecte Terrassa, segons dades de l’observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Comentaris
To Top