Ciutat

La porra dels polítics de Sabadell per al 28-M: quants regidors pensaven aconseguir?

Les eleccions municipals a Sabadell han sigut un trasbals en panorama polític de la ciutat. Marta Farrés (PSC) es va imposar amb una majoria absoluta inesperada –fins i tot per als socialistes– en una nit electoral carregada de sorpreses, amb davallada d’ERC, l’entrada de Vox i el retorn del PP al ple municipal. Les expectatives no es van complir: ni el PSC esperava tant, ni ERC, Junts i la Crida s’esperaven tant poc, i ningú d’ells va preveure la irrupció de l’extrema dreta. Va ser tot un terratrèmol electoral.

Entre l’eufòria a les files socialistes i la decepció en els grups de l’oposició, hi ha un demominador comú: la incredulitat amb què es van llegir els resultats mentre l’escrutini avançava. El Diari de Sabadell va demanar una porra als polítics en la darrera setmana de la campanya, i aquest dilluns 29 de maig, dia després dels comicis, hem obert els sobre per descobrir les seves prediccions. Ningú –ni la mateixa triomfadora de la nit– s’esperava la majoria absoluta del PSC, ni la desfeta dels independentistes, ni l’entrada de Vox amb dos regidors. Repassem, un per un, què van deixar per escrit.

Farrés (PSC) es veia guanyadora, però lluny de la majoria absoluta

Marta Farrés es veia com la guanyadora de les eleccions (12 regidors) i ja preveia una caiguda d’ERC (5 regidors). No comptava que la diferència seria més gran en acabar l’escrutini –14 vs. 3 regidors–. L’escenari que l’alcaldessa va deixar per escrit obria la porta a un govern en solitari, però també permetia pactes amb tercers. Amb Junts per Sabadell, per exemple, aconseguia la majoria absoluta. 

70% d’encert

Fernàndez (ERC) es veia alcalde amb la suma de la Crida i comuns 

Veient les expectatives que tenia Gabriel Fernàndez, és fàcil d’entendre la seva decepció amb els resultats del 28-M. La seva porra situava ERC amb 8 regidors –cinc per sobre dels resultats– i deixava el PSC igual que en el mandat anterior (10). ERC, la Crida i els comuns, els partits de govern en mandat 2015-2019, sumaven majoria absoluta en la predicció del líder republicà. La realitat? Els tres partits obtenen 8 regidors.

56% d’encert

Valero (Crida) volia fer el ‘sorpasso’ a ERC

Nani Valero va ser molt ambiciosa en la seva porra. Va situar la Crida com a segona força de l’Ajuntament, amb 6 regidors, en un empat tècnic amb ERC. Com en la predició de Fernàndez, la candidata de la Crida visualitzava una suma entre els anticapitalistes, ERC i els comuns, i deixava el PSC amb 10 regidors –molt per sota del resultat definitiu–. 

56% d’encert

Matas (Junts) es veia decisiu per decidir el govern municipal

Lluís Matas s’ho va fer anar bé. Va preveure un ple municipal en què Junts per Sabadell era decisiu per decantar un govern liderat per Marta Farrés, o un de Gabriel Fernàndez. Esperava mantenir-se i aconseguir tres regidors, un per sobre dels resultats reals del 28-M. El candidat juntaire no va preveure la majoria absoluta de Farrés, ni tampoc la davallada de Junts i del conjunt de l’independentisme.

70% d’encert

Mena (En Comú Podem) esperava sumar amb Marta Farrés

Les prediccions de Joan Mena eren força realistes: esperava que els comuns traiessin tres regidors, i Junts, dos. D’aquesta manera, serien l’única opció perquè Farrés assolís la codiciada majoria absoluta. El govern alternatiu amb ERC i comuns no era viable –12 regidors, a dos de la majoria necessària– i el PP tampoc tenia incidència en la governabilitat. 

63% d’encert

Santos (PP) es veia amb dos regidors i no va anticipar la irrupció de vox

El PP es veia com l’únic partit constitucionalista de dretes de l’Ajuntament. La porra de Cuca Santos situa el seu partit amb dos regidors, en un escenari en què Vox no entra en el ple municipal. Si hagués encertat els resultats del 28-M, els socialistes podrien haver governat sols, o amb majoria absoluta gràcies a Junts, En Comú Podem o els mateixos populars.

70% d’encert

García (Cs) era optimista: volia mantenir dos regidors

El 28-M era una autèntica incògnita per a Ciutadans, que travessa per unes hores baixes. El seu cap de llista, Joan García, preveia conservar la representació al ple municipal amb dos regidors i superar el PP (1) i a Vox (1). Va ser l’únic candidat que va considerar l’entrada de l’extrema dreta, tot preveient un panorama difícil per als pactes i la governabilitat amb un PSC amb 10 regidors.

63% d’encert

Farrés, sense rival, arrasa amb majoria absoluta a Sabadell

Comentaris
To Top