Ciutat

L’endemà de les eleccions: les reflexions en fred dels caps de llista

Ara en fred. Preguntem als caps de llista de les formacions com valoren els resultats electorals d’aquest 28 de maig

Pausa després de la tempesta. La campanya electoral ha estat un trasbals esgotador per a tots els partits. Això sí, el pes de les urnes ha caigut de manera diferent damunt de les formacions polítiques sabadellenques: mentre que el PSC s’ha coronat amb una majoria absoluta, o que per primera vegada l’extrema dreta ha posat un peu (o dos) a l’Ajuntament de Sabadell; les formacions independentistes sabadellenques s’han deixat pel camí uns 17.000 vots, respecte a fa quatre anys. Després d’un trepidant dia d’eleccions, marcat per l’abstenció, i de les reaccions en calent des de les seus dels partits, pensem que és el moment de valorar novament els resultats electorals a la ciutat. Ara, però, en fred.

Marta Farrés (PSC)

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha repetit que la confiança dels electors “és una alegria, una enorme responsabilitat i un repte per a continuar millorant Sabadell”. I, en declaracions als mitjans de comunicació, ha obert la porta “a buscar aliances” amb altres forces que configuraran el ple municipal: “La ciutat no és nostra, és plural. Comptarem amb tothom”. “Les majories s’han de gestionar amb seny”, ha afegit l’alcaldessa, que tornarà a ser investida en el càrrec el 17 de juny, a la sala de plens de l’Ajuntament.

Gabriel Fernàndez (ERC)

ERC ha passat de tenir set regidors a tenir-ne tres. “Els resultats no són els que esperàvem i no estem satisfets ni molt menys”, ha declarat Gabriel Fernàndez, cap de llista d’ERC a Sabadell. “És evident que l’abstenció ens va enviar un missatge molt clar”, ha reblat, “alguns partits, a més, han facilitat les coses al PSC, i ha estat un error dels qui ho han fet”. “El que vam dir que passaria ha passat, i aquest partit ha obtingut els pitjors resultats de la seva història. Nosaltres ens veiem com a alternativa a la ciutat. Hem estat en situacions encara molt pitjors, ens en sortirem, prenem nota del que no ha sortit bé i millorarem en aquests aspectes per poder durant aquest temps revertir la situació que tenim a Sabadell.Fernàndez s’ha mostrat preocupat per l’entrada de l’extrema dreta al ple; i també per la majoria del PSC. “Ja sabem què passa quan el PSC té majoria absoluta”.

Nani Valero (Crida per Sabadell)

La Crida per Sabadell manté resultats. A passat de tres regidors a tres regidors. La cap de llista, Nani Valero, apunta que tot i estar “contentes amb els resultats, cap majoria absoluta pot ser una bona notícia“. La formació encara aquest nou mandat, diu Valero, “amb ganes” perquè “continuarem sent una força important a la institució i al carrer”. “La ciutat ha perdut una oportunitat de transformar-se en base a un projecte cap a la millora de la vida de les persones”, ha dit Valero, que ha lamentat “la presència de l’extrema dreta i la dreta tradicional” i ha afegit que “ens preocupa per la tendència cap a polítiques discriminadores, d’exclusió i repressives”.

Lluís Matas (Junts per Sabadell)

“Reivindiquem la feina feta des de Junts per Sabadell: vam fer una oposició constructiva i de treball en positiu, i hem tirat endavant projectes com les obres de la Gran Via”. Lluís Matas, cap de llista de Junts per Sabadell, ha posat damunt la taula la feina que ha fet la seva formació durant aquest mandat i ha lamentat que “amb una majoria absoluta, el PSC podrà governar sol la ciutat amb el seu projecte”. Els de Junts han patit un petit sotrac aquestes eleccions, han passat de tenir tres representants a tenir-ne dos en el consistori, un fet que segons Matas podria estar intrínsecament lligat a la baixa participació. Només un de cada dos sabadellencs ha dipositat la papereta a l’urna. “El vot independentista s’ha quedat a casa”, ha valorat Matas, que ha afegit que aquest càsting s’ha acarnissat sobretot amb ERC. “Volien ser la primera força venent enquestes dubtoses i la patacada ha estat monumental”. Les males notícies no acaben aquí per al número 1 de Junts, però. “Lamentem profundament l’entrada de l’extrema dreta al ple. Els haurem de guanyar per la via democràtica i entenem que amb ells pot haver-hi molt soroll gratuït i populista a l’Ajuntament.”

Joan Mena (Sabadell En Comú Podem)

Joan Mena, cap de llista de Sabadell En Comú Podem, ha assegurat que d’aquests resultats la seva formació n’extreu dues grans notícies. “Hem aconseguit una candidatura unitària de l’esquerra transformadora i hem tornat a l’Ajuntament després d’una legislatura amb les sigles desaparegudes”. No tot són bones notícies, diu. Per aquest motiu Mena ha reblat que la seva formació “treballarà per fiscalitzar l’acció del govern, ja que sempre s’ha de fer i encara més amb una majoria absoluta“. A banda, el líder dels comuns a Sabadell assegura que “serem un dic en contra de l’extrema dreta de Vox”, que ha lamentat que s’hagi fet lloc al consistori. A tall de reflexió generalitzada, Mena creu que és responsabilitat de totes les formacions entendre i gestionar el perquè la ciutadania no se sent interpel·lada a anar a votar. Han estat les terceres eleccions municipals a Sabadell amb més abstenció de la història.

Cuca Santos (PP)

La cap de llista del PP, Cuca Santos, no pot començar la seva valoració sense parar-se a parlar del “fenomen Marta Farrés”. “Ha superat la caiguda que el PSC ha tingut a nivell nacional perquè ha aconseguit crear una marca pròpia molt potent que ha estat molt transversal a la ciutat”, ha apuntat. Tot i que es mostra “satisfeta” d’haver rascat almenys un regidor a l’Ajuntament, després que l’any 2019 el PP perdés la seva representació al ple, la popular ha admès que “ens hem quedat a pocs vots de tenir el segon regidor, i això hauria estat rodó”. Santos assegura que per llegir i entendre els resultats d’aquests comicis és imprescindible parlar de la irrupció de VOX, amb dos regidors, que segons Santos “ha aplegat vots de Ciutadans i els altres se’ls han repartit amb nosaltres”. El vot ocult hauria estat l’as a la màniga de la formació d’extrema dreta, manifesta, perquè “hem de tenir en compte que ni ha fet campanya, ni tenen propostes ni tenen programa”. Ara caldrà esperar, sosté. “Hem de veure quin tipus de polítiques portaran a l’Ajuntament”.

Joan Garcia (Cs)

El cap de llista de Ciutadans, Joan Garcia, s’acomiada del ple de l’Ajuntament, després d’haver perdut els tres regidors que va guanyar el 2019. “El que em sap més greu és que no es pugui reconèixer realment el què s’ha fet, durant vuit anys. Hem pogut recuperar la mobilització interna de l’agrupació, que estava molt debilitada, i això és positiu”, ha reblat Garcia. “Podem tenir una alternativa a mitjà termini. No era el que volien els sabadellencs, ja ens ha passat altres vegades. Hem de continuar treballant i que aquest espai existeixi, encara que no estigui al consistori“. Ha lamentat que “ara tenim el rodet del PSC, que el convidarà a construir aquesta xarxa clientelar que tant els agrada. Suposo que els hi funcionarà, no ho sé. L’oposició serà simbòlica, amb la Crida i la dreta més conservadora, amb un consistori poc propositiu sense la visió liberal dels Ciutadans. Estic satisfet i orgullós amb el treball que s’ha fet, però no amb el resultat, que ha estat dolent”.

Comentaris
To Top