Ciutat

L’aplicació de la intel·ligència artificial al sistema sanitari també es dirigeix des de Sabadell

Un programa del Departament de Salut vol introduir la intel·ligència artificial al sistema sanitari català

La lluita per modernitzar i optimitzar el sistema de salut català té regust sabadellenc. El doctor de l’Hospital Parc Taulí José Ibeas, actualment cap del grup de recerca en nefrologia clínica, intervencionista i computacional de l‘Institut d’Investigació i Innovació de la corporació, ha estat designat director del programa Salut/IA, un projecte del Departament d’Educació per introduir la intel·ligència artificial (IA) al modus operandi del dia a dia del sistema sanitari de Catalunya.

“La intel·ligència artificial permet individualitzar les decisions: fer per a cada pacient un vestit a mida”

El programa és una aposta estratègica per assegurar la robustesa, l’ètica, l’equitat i l’eficiència de les solucions d’IA en salut a Catalunya; i per oferir suport a les iniciatives ja creades a través de l’elaboració de guies de referència.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va constituir el comitè directiu del programa dimecres en la primera reunió de treball. A part de José Ibeas, el grup l’integren professionals assistencials del sistema de salut de Catalunya, persones expertes en intel·ligència artificial i alts càrrecs dels diferents organismes de salut de la Generalitat.

Un centenar d’iniciatives

De moment, l’Observatori d’IA en Salut ha identificat més de 100 solucions d’IA que s’estan desenvolupant o emprant al SISCAT i als centres de recerca de Catalunya i segueix recopilant informació activament. De les iniciatives identificades, el 47% es duen a terme en l’àmbit hospitalari, el 24% en atenció primària i el 8% en salut mental, entre d’altres.

Les eines són emprades en el 61% dels casos en procediments mèdics i quirúrgics i, en el 16%, en procediments de gestió.

La IA ja treballa al Taulí

L’Hospital Parc Taulí està força familiaritzat amb la intel·ligència artificial. El centre sanitari va crear fa poques setmanes la Unitat Assistencial de Resolució Avançada (ARA) per millorar el servei d’Urgències amb el suport d’un programa d’intel·ligència artificial.

Aquesta nova eina permet a l’equip d’infermeria agilitzar la tria de pacients amb patologies de baixa complexitat. L’equip compta amb un avaluador de símptomes, que permet prendre decisions d’una manera organitzada, més ràpida i més eficaç.

Les urgències del Taulí incorporen la intel·ligència artificial per millorar l’assistència

Comentaris
To Top