Ciutat

L’Ajuntament pagarà 3,18 milions d’euros a Naturgy pel Museu del Gas

L’Ajuntament de Sabadell pagarà 3,18 milions d’euros a Naturgy per l’antic Museu del Gas. L’alcaldessa, Marta Farrés, ho ha anunciat en la presentació de la compra i reforma de l’equipament, que s’ha de convertir en el nou museu d’història, del tèxtil i del disseny de Sabadell. El recondicionament de l’espai, abandonat des de fa cinc anys, començarà el 2025 i tindrà un cost d’uns 500.000 euros, segons les primeres estimacions de l’Ajuntament.

El nou equipament va ser projecte cultural estrella de la campanya electoral del PSC. Tot i que és una iniciativa de l’Ajuntament, també compta amb la col·laboració dels agents privats com el Gremi de Fabricants, l’ESDi i la Fundació Antoni de Montpalau. Recentment, també s’hi ha sumat la Fundació Bosch i Cardellach. Representants de totes les entitats, així com diversos tinents d’alcaldessa, han acudit a la presentació del projecte aquest dimarts.

L’alcaldessa, Marta Farrés, durant la roda de premsa d’aquest matí / DAVID CHAO

El museu: què se’n sap del projecte?

La reforma de l’antic Museu del Gas serà menor, amb un cost aproximat de 500.000 euros. La façana es conservarà intacte i l’interior només s’haurà d’adequar. El projecte museístic s’acordarà en una taula integrada pels agents econòmics, educatius i culturals de la ciutat.

L’equipament constarà de tres parts: un sobre la història preindustrial de Sabadell, un altre sobre l’època industrial –on es farà menció a la indústria del tèxtil, la nova burgesia i proletariat– i una part central sobre moda i confecció. Així mateix, també disposarà d’un espai per a la recerca i el coneixement. “Serà un museu viu i dinàmic, pensat per al segle XXI”, exposa l’alcaldessa.

L’antic museu del Gas, actualment / DAVID CHAO

L’actual Museu d’Història de Sabadell, que es troba al carrer de Sant Antoni es traslladarà davant els problemes de l’actual equipament. L’espai cultural comptarà amb actius que actualment es troben al Vapor Pissit i amb la col·lecció de moda de la Fundació Antoni de Montpalau, la més important de l’Estat. Disposa d’uns 17.500 vestits d’alta costura i prêt-à-porter i uns 30.000 dibuixos. El gruix de la compilació reuneix, sobretot, peces dels anys vint fins a l’actualitat, però també del segle XVIII i, fins i tot, teixits del XVI. Té un valor incalculable.

La terrassa superior, que compta amb vistes excepcionals de la ciutat, s’utilitzarà com a bar una part de l’any i com a espai museístic fora de temporada. Es traurà una concessió per gestionar l’espai.

Els motius: per què al Centre i un museu del tèxtil?

Farrés considera que es “posen les bases” per complir amb una “demanda històrica” de la ciutat: disposar d’un espai sobre la confecció i el disseny del tèxtil, que va des de les fàbriques del segle XIX fins a la recerca i el desenvolupament de noves tècniques, amb l’ESDi com a escola de referència. Assegura que l’operació permetrà rellançar el museu i el seu entorn –la plaça del Gas– que estan “força degradats”. “Guanyarem un nou equipament per al Centre. Actualment, el Casal Pere Quart està totalment saturat“, ha exposat en la presentació del museu.

Façana del Museu del Gas, aquesta setmana / LLUÍS FRANCO

Façana del Museu del Gas, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

El preu: per què s’han de pagar 3,2 milions d’euros?

L’operació surt a compte, segons l’alcaldessa. Informes tant municipals com externs indiquen un preu de compra superior, vora els 3,2 milions d’euros. Així mateix, Farrés ha assegurat que construir el museu des de zero costaria uns 11 milions d’euros: 9,7 milions per l’equipament i uns altres 1,8 milions per un solar d’aquestes característiques, en ple Centre.

L’alcaldessa ha respost a les crítiques sobre la compra, protagonitzades per Sabadell En Comú Podem, amb dades i arguments. Assegura que no es pot exigir una cessió gratuïta per part de Naturgy, tal com demanava Joan Mena, ni tan sols als tribunals: “Deien que ens ho donessin gratis… Si anéssim a judici, ho tindríem perdut”, ha defensat i ha insistit que l’energètica no es va beneficiar de les modificacions urbanístiques que es van fer a l’Eixample a canvi de construir el Museu del Gas: “Naturgy no ha guanyat diners gràcies a Sabadell“.

Farrés vol comprar el Museu del Gas per fer-hi un gran espai dedicat al tèxtil

Comentaris
To Top