Ciutat

Farrés vol comprar el Museu del Gas per fer-hi un gran espai dedicat al tèxtil

L’edifici del Museu, a la plaça del Gas de Sabadell

Vol adquirir el Museu del Gas per fer un espai dedicat al passat tèxtil de Sabadell i disposarà de la col·lecció de moda més gran de l’Estat

Comprar el Museu del Gas per reconvertir-lo en un espai dedicat al passat tèxtil de Sabadell. L’alcaldessa i candidata del PSC, Marta Farrés, ha presentat aquest dimarts el seu projecte cultural estrella de la mà dels agents privats com el Gremi de Fabricants, l’Esdi i la Fundació Antoni de Montpalau. L’operació busca “revitalitzar” l’entorn de la plaça del Gas, molt degradada per l’abandonament tant de la casa Grau com del mateix museu.

L’alcaldessa i candidata del PSC, Marta Farrés, i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, amb representants de l’Esdi, del Gremi de Fabricants i de la Fundació Antoni de Montpalau / D.S.

El nou museu acolliria l’actual Museu d’Història de Sabadell, que es troba al carrer de Sant Antoni davant els problemes de l’actual equipament: l’espai s’ha quedat petit i està deteriorat. El nou espai cultural posaria al centre la col·lecció de moda de la Fundació Antoni de Montpalau, que és la més important de l’Estat. Disposa d’uns 17.000 vestits d’alta costura i prêt-à-porter i uns 30.000 dibuixos. El gruix de la compilació reuneix, sobretot, peces dels anys vint fins a l’actualitat, però també del segle XVIII i, fins i tot, teixits del XVI. Té un valor incalculable.

Recuperar el Museu del Gas era una antiga reivindicació de la ciutat, com treballar per disposar d’un espai dedicat al tèxtil”, ha explicat Farrés, que defensa que és la única solució davant la “por” que l’edifici, tancat per Naturgy l’any 2018, acabi degradant-se amb el pas dels anys i la falta manteniment. La compra serviria per encabir la col·lecció i, d’altra banda, donar-li una segona vida a un Museu d’Història en estat precari. “No podem tenir aquest edifici desaprofitat“. En la presentació del projecte, l’alcaldessa ha estat acompanyada del regidor de Cultura, Carles de la Rosa.

Museu del Tèxtil: què, com i quan?

Segons asseguren fonts municipals, la compra del Museu del Gas ha implicat quatre anys de gestions entre l’Ajuntament i la propietària de l’immoble, Naturgy. Tant és així que la carpeta de la compra ha estat a sobre de la taula del despatx de Farrés des del primer dia. Ara, el Govern municipal ha tancat un preacord que estableix les condicions del traspàs i el preu, que l’alcaldable del PSC s’ha negat a explicar per “qüestions de confidencialitat”.

Com? L’espai de l’actual Museu del Gas compta amb 3.249 metres quadrats de superfície disponible, més del doble que l’actual Museu d’Història (1.297 metres quadrats). L’equipament està repartit en diversos espais amb possibilitat de fer exposicions temporals i permanents, així com desenvolupar activitats associades com programes per a escoles, cicles de cinema i música, entre d’altres. A la terrassa també s’hi podrien activitats: anys enrere, allà s’hi havien fet vermuts electrònics en el marc del Festival Embassa’t.

La façana del Museu del Gas / VICTÒRIA ROVIRA

Quan? La compra s’executarà després de les eleccions municipal sempre que Farrés revalidi a l’alcaldia. Aleshores, el Govern municipal té previst reunir-se amb els agents implicats –Gremi de Fabricants, Esdi i Fundació Antoni de Montpalau– per dissenyar conjuntament el projecte museístic. La reforma no hauria de suposar una gran inversió per a l’Ajuntament, segons Farrés. “Serà el menor cost possible, és una operació viable”, ha asseverat la candidata socialista, que fins i tot avança que l’edifici hauria d’estar reformat en el proper mandat –entre els anys 2024 i 2025–.

Què passarà amb el Museu d’Història? Doncs aquest és el gran interrogant. El PSC no ha definit encara què hi podria encabir. Vol fer un wait and see, fer el projecte i la reforma de l’actual Museu del Gas i aleshores, en tot cas, definir el futur de l’espai del carrer Sant Antoni.

Quin és el futur de la casa Grau?

A uns metres del Museu del Gas, hi ha un altre edifici abandonat: la casa Grau, que ja és de titularitat municipal, i que es troba en un estat deplorable. Preguntada pel futur de l’immoble, que forma part de la degradació actual de la plaça del Gas, l’alcaldessa ha demanat anar pas a pas i ho ha descartat com una acció immediata.

En tot cas, Farrés té dubtes que la casa Grau hagi de ser un espai “obert al públic”. L’Ajuntament n’estudia possibles usos, entre els quals hi ha la possibilitat que siguin dependències municipals. En tot cas, una intervenció menor i possible, segons Farrés, és enderrocar el mur que dona a la plaça del Gas per “obrir el pati a la plaça”.

Què es pot fer a la Casa Grau de la plaça del Gas?

Comentaris
To Top