Oci i cultura

El Festival elPetit aterrarà amb 8 espectacles per a infants a Sabadell

La mostra se celebrarà de l’11 al 26 de novembre amb 16 companyies d’arreu del món

Espectacle d'Elpetit de l'any passat / CEDIDA

La 19a edició del Festival elPetit arriba de l’11 al 26 de novembre amb 16 espectacles per a infants de 0 a 5 anys i les seves famílies. Tot i que l’epicentre serà a Sabadell, se celebrarà a 13 ciutats. En total, hi haurà més de 120 funcions.

Més concretament, Sabadell acollirà 8 espectacles, 2 tallers familiars i una de les activitats de formació per a mestres. Les entrades per al públic general ja s’han posat a la venda als webs de cada espai i s’hi pot accedir a través del portal del festival.

El festival es reivindica com un espai generador d’encontres artístics de qualitat, contemporanis, que aposten per nous llenguatges i el talent emergent. “Els espectacles estableixen una relació artística horitzontal amb l’infant”, comentava en la presentació del festival la codirectora Eulàlia Ribera. “No l’infantilitza. Amb els nens es pot parlar de tot sense empetitir-los”, afegia la codirectora Isabel Urpí.

“El públic del festival és el més difícil que hi ha, si no els agrada l’espectacle no tenen manies a demostrar-ho marxant o plorant”, bromejava el Director General de Promoció Cultural de la Generalitat, Josep Vives, present a l’acte. “La feina d’elPetit és esplèndida, és un dels festivals més importants de Catalunya”, afegia.

És una proposta cultural única, que aplega un gran ventall de propostes nacionals i internacionals, amb companyies d’Holanda, Suècia, Alemanya, el Regne Unit, França, Portugal, Espanya i Catalunya. El festival elPetit esdevindrà també un punt de trobada professional obert a artistes i professionals del sector de la cultura i l’educació, l’acció social i la salut amb el VIII Encontre Internacional d’Arts per a la (Primera) Infància, el 17 i 18 de novembre.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha assenyalat en la presentació que “el festival cada vegada va a més, creixent, oferint una altíssima qualitat i, a més, tractant al màxim aspectes com l’accessibilitat i la inclusió”. De la Rosa ha afegit que “és un projecte que neix al Nord de Sabadell, un reflex de la nostra política de descentralització, i que té unes dimensions que cal posar molt en valor”. El regidor també ha destacat que l’any que ve la vintena edició del festival coincidirà amb Sabadell Capital de la Cultura Catalana.

Centres penitenciaris

Per altra banda, tal com ha explicat el cap del Servei de Rehabilitació, Generalitat de Catalunya, Jordi Camps, el festival arribarà a més centres penitenciaris per afavorir el procés cap a la reinserció social dels interns. A banda del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona – Wad Ras i el Centre Penitenciari Brians 2, que són seus del Festival elPetit des del 2020 amb programació estable d’espectacles i tallers, hi haurà també el centre penitenciari de Quatre Camins.

elPetit en xifres

Durant 16 dies es podran veure un total de 67 funcions familiars i 60 funcions escolars de companyies de 7 països diferents. Les famílies i els infants podran gaudir d’un total de 16 espectacles, dels quals 3 són estrenes absolutes, i participar en 3 tallers.

El Festival elPetit es repartirà entre 29 espais de 13 ciutats (Sabadell, Barcelona, Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès, Igualada, Lleida, Olot, Benicàssim, Viladecans, Granollers, Sant Esteve Sesrovires, Madrid i Sant Llorenç des Cardassar). Aquest any s’hi sumen 3 espais nous: l’Espacio Abierto Quinta de los Molinos, a Madrid; l’Espai 36 Centre Cultural, a Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca), i el Centre Penitenciari Quatre Camins, a Granollers.

La programació

L’edició 2023 es caracteritza per ser fidel a l’essència d’elPetit, amb una àmplia programació d’experiències immersives d’alta qualitat, innovadores, enfocades en els llenguatges contemporanis i que aposten pel talent emergent, incloent l’estrena de les últimes creacions d’artistes catalans que han comptat amb el suport del Festival elPetit i del Mercat de les Flors. Les propostes exploren la curiositat, la creativitat i l’esperit crític dels més petits convidant-los a descobrir el món que els envolta a través del joc, els sentits i la imaginació.

A les propostes nacionals cal afegir els espectacles a càrrec de 8 companyies de fora de Catalunya que provenen d’altres parts de l’estat així com de diferents països europeus. En aquesta edició, s’han programat tres tallers familiars oberts al públic general i que conviden a l’experimentació i la interactivitat des de diferents àmbits sensorials i artístics.

Mestres i artistes que es mouen

Pel que fa a la formació, aquest any el programa ‘Mestres que es mouen’ ofereix dos tallers, adreçats a mestres d’escola bressol i d’educació infantil. A més, enguany s’hi incorpora ‘Artistes que es mouen’, el programa de formació per a artistes que treballen per a la primera infància, en el marc del projecte europeu Babel, del qual forma part laSala/elPetit.

Un festival inclusiu

Aquest any, elPetit fa un pas més en l’aposta per l’accessibilitat a través de dues accions principals: la consolidació de l’activitat a centres penitenciaris i la programació d’espectacles exclusius per a infants amb neurodiversitat.

L’objectiu és crear encontres artístics accessibles per a tots els infants. Tot i que per la naturalesa dels espectacles programats, elPetit ja és un festival amigable per a infants amb neurodiversitat, aquest any s’ha programat dos espectacles específics. A més, s’habilitaran uns espais amb reducció de soroll als vestíbuls de les seus.

VIII Encontre Professional

L’Encontre Professional és un espai per a la recerca, la formació, el diàleg i el networking en el marc del Festival elPetit. Dos dies complets de jornades professionals obertes a artistes i professionals del sector de la cultura, l’educació, l’acció social i la salut que inclouen visionat d’espectacles, conferències de perfils de referència en el sector, debats i tallers. Una mirada àmplia per abordar la situació actual i el futur de les Arts en la primera infància.

Enguany s’espera que hi participin més de 100 professionals del sector d’unes 20 nacionalitats diferents.

Comentaris
To Top