Ciutat

Bustos nega que declinés perseguir un presumpte cas de suborns del portaveu del PP

L’exalcalde ha declarat aquest dijous en la primera sessió del judici per la peça 33 del cas Mercuri

Manuel Bustos, arribant als Jutjats aquest dijous | ACN

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos nega que declinés perseguir la denúncia d’un empresari de la ciutat sobre un possible cas de suborn en benefici del portaveu del PP l’any 2010, Jordi Soriano. Bustos ha declarat aquest dijous al jutjat penal número 2 de Sabadell en la primera sessió del judici per la peça 33 del cas Mercuri. En ella s’investiga la possible gestió per silenciar la denúncia, fet pel qual se’l jutja per un presumpte delicte d’omissió de perseguir delictes.

En aquest judici també seuen al banc dels acusats qui va ser cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, per haver participat en una reunió amb l’empresari per presumptament dissuadir-lo de tirar endavant amb la denúncia.

Imatge del judici celebrat aquest dijous a Sabadell | ACN

Els fets es remunten al 2010, concretament entre el 19 de març i el 2 de juny, quan Manuel Bustos, en aquell moment alcalde de Sabadell (PSC), va tenir coneixement, segons l’escrit de Fiscalia, que el llavors regidor portaveu del PP, Jordi Soriano, estaria rebent comissions d’empresaris per aconseguir adjudicacions en obres públiques. De fet, el paper de suposat missatger de Soriano en aquest procediment va fer que el cas es bategés amb el nom de Mercuri, en referència al déu missatger en la mitologia romana.

Hauria estat l’oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors del Vallès, Melquíades Garrido, qui hauria informat l’exalcalde d’aquesta situació, després de rebre-la d’un empresari, José Ríos, en format de gravacions en un llapis de memòria. Ríos hauria volgut fer uns abocaments de terres amb camions de la seva empresa, Excavallès, en uns espais destinats a ubicar-hi terres procedents de l’obra pública de la ronda Oest de la ciutat.

Els inspectors haurien privat l’accés dels camions, i Ríos hauria respost amb estirabots i assegurant que tenia contactes a l’Ajuntament, que hi “tenia mà”, i que acabaria sortir-se’n amb la seva. Els inspectors van obrir un expedient per abocaments sense llicència.

“Silenciar els fets”

Un cop li va arribar la situació, segons l’escrit de Fiscalia, Bustos hauria traslladat aquestes dades al cap de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament, Manuel Somoza, amb qui hauria acordat, segons el ministeri fiscal, “silenciar els fets” i no emprendre cap actuació que permetés investigar i perseguir el suposat delicte.

Concretament, Bustos i Somoza es van reunir el 3 de juny de 2010 amb Ríos, en una trobada en què també hi va participar el llavors cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i el responsable de l’assessoria jurídica del consistori, Marcel Galofré. L’argument per atraure Ríos hauria estat l’acta que aixecada per l’abocament de terres i l’obertura d’un expedient de legalitat urbanística.

En la reunió es va abordar la relació que hauria relatat Ríos amb un càrrec electe, segons l’escrit Jordi Soriano, demanant-li explicacions de per què estava acusant-lo, i amenaçant-lo que seria millor no remoure el tema “pels seus interessos empresarials a Sabadell”, segons relata en l’escrit la Fiscalia. Això hauria dissuadit l’home de fer públic els fets, motiu pel qual l’Ajuntament no va fer cap moviment per perseguir les presumptes irregularitats, i incomplint, així, el seu deure com a representants públics coneixedors d’una irregularitat, tot sempre segons el ministeri fiscal.

Per tot plegat, tant la Fiscalia com l’acusació de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demanen una pena d’inhabilitació de càrrec públic per a Bustos, Duran i Somoza de 2 anys.

Judici amb retard

El judici ha iniciat amb retard, i en les preliminars el ministeri fiscal ha aportat noves proves en format àudio. Per aquest motiu, els advocats de les defenses han reclamat que es fes un recés perquè els seus representats poguessin escoltar-les.

Tot i la petició inicial de les defenses d’aplicar un criteri de prescirpció dels fets, la jutgessa ho ha denegat. Els lletrats han esgrimit com argument que es remuntaven al 2010 i que quan es va prendre declaració als acusats, al desembre de 2012, no se’ls va comunicar la seva situació d’investigats pels mateixos fets.

No obstant, la jutgessa els ha detallat que la jurisprudència del moment dels fets establia una prescirpció als 3 anys, i que els acusats van declarar expressament pels fets objecte del judici actual; per tant, aplicant la jurisprudència, s’establia el carcàcter d’imputació i s’hi aplicava el el criteri interroptiu de la prescricpió. A més, els lletrats asseguraven que els seus defensats es trobaven en situació d’indefensió, fet que la magistrada ha denegat.

Bustos nega cap tracte de favor

L’exalcalde de Sabadell ha estat el primer a declarar i l’únic dels tres en respondre les preguntes tant dels advocats de les defenses com de la fiscal i l’advocat de l’acusació popular. Ha assegurat no tenir cap relació amb l’empresari José Ríos, més enllà de conèixer els seus pares, propietaris d’un bar al barri de Ca n’Oriac que feia suport al PSC quan feien actes a la zona.

Bustos ha estat preguntat per un missatge de text que el president del Centre d’Esports Sabadell, Joan Soteras, havia rebut de Ríos, en què se l’advertia que deixaria de patrocinar el club pel mal tracte rebut de l’Ajuntament. Ha admès haver rebut també un llapis de memòria de mans del seu oncle Melquíades Garrido, on suposadament hi havia unes converses on s’escoltava Ríos parlant de les seves relacions amb un càrrec electe del consistori, àudios, però, que assegura que mai va poder escoltar.

Manuel Bustos, durant el judici | ACN

El batlle va traslladar la situació al cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, perquè agendés una reunió amb l’empresari en qüestió per abordar l’expedient que li van obrir. En ella hi van participar Somoza, el cap de la policia, Josep Miquel Duran, i el cap de l’assessoria jurídica, Marcel Galofré, una trobada que va ser enregistrada per a fer l’acta corresponent, però de la qual no se n’ha trobat la gravació.

L’objectiu de Bustos, ha assegurat davant la jutgessa, era també determinar qui era el càrrec electe amb qui tindria contactes a l’Ajuntament: “Vaig demanar a en Somoza que actués amb duresa, fins i tot si era un regidor de la meva candidatura”, ha dit.

Somoza parla de tràmits habituals

El segon acusat en declarar ha estat Manuel Somoza, clarament nerviós per la situació. Funcionari interí, va accedir a l’Ajuntament de la mà de l’antecessor de Bustos, Antoni Farrés, amb la finalitat de fer un treball a llarg termini de diagnosi sobre la gestió del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

Somoza ha donat detalls de l’incident amb l’empresari Ríos que va generar el conflicte. En la reunió a l’Ajuntament, ha assegurat que va negar categòricament que el que va dir fos veritat, que se li “va escalfar la llengua” i va dir que tenia contacte amb gent de l’Ajuntament, quan no era cert.

El responsable d’Urbanisme ha reiterat que aquest tipus de reunions eren enregistrades, i que tampoc sap on va anar a parar la cinta.

Duran nega cap interferència

Josep Miquel Duran és policia des de 1986, i va arribar a l’Ajuntament de Sabadell l’any 2007 després de guanyar un concurs. Procedia de la Policia Local de Reus, d’on era intendent. Ja a Sabadell, va guanyar el concurs per obtenir la plaça en propietat l’any 2008, ja amb Bustos al govern, però sense que això tingués cap interferència en el procés, ha relatat, donat que no hi tenia cap amistat, ha afegit. El dia 1 de gener de 2010 es va fer oficial la plaça.

El dia de la reunió va assistir-hi vestit amb l’uniforme policial, sense que això fos intencionat. “Vaig saber que tenia agenda dia la reunió el dia anterior al vespre”, ha assenyalat. De fet, ha assegurat que fins que va ser-hi no va saber el motiu de la reunió, un fet que en acabar li va retreure a Somoza, perquè considera que es podria haver treballat la trobada.

En les respostes al seu advocat, Cristóbal Martell, Duran ha dit que en la reunió no va sortir el nom de Jordi Soriano en cap moment, i que l’empresari “va jurar per les seves filles” que no tenia cap vincle amb cap càrrec electe. Tant ell com Galofré van considerar que no hi havia recorregut a fer davant dels fets, i la trobada va acabar aviat.

Aquest divendres es preveu que declarin en qualitat de testimonis una desena de persones, entre elles el llavors president del Centre d’Esports Sabadell i actual president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, o l’oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors comarcal, Melquíades Garrido.

Comentaris
To Top