Diners

Un sabadellenc, al darrere del nou model d’IA de Google

El gegant tecnològic Google ha fet un pas decisiu en la intel·ligència artificial en anunciar, el passat dimecres, el nou model d’IA, anomenat Gemini, amb el que competirà amb la tecnologia OpenAi de Microsoft. Al darrere d’aquest model hi ha el sabadellenc Oriol Vinyals, vicepresident de Recerca de Google DeepMind, amb seu a Londres, qui ha coliderat el sistema d’intel·ligència artificial Gemini.

Aquest sistema és un model d’intel·ligència artificial multimodal, el que significa que pot generalitzar i comprendre, operar i compaginar diversos tipus d’informació –text, àudio i vídeo–. “Tradicionalment, els models multimodals s’ha creat unint models de text, àudio i imatge. Gemini, és el multimodal que des de zero pot tenir una conversa entre diverses modalitats i donar-te la millor resposta possible”, va explicar, Vinyals, durant la presentació de Gemini.

Segons la multinacional, Gemini, en la seva versió més potent, és el primer model d’IA que supera als experts humans en determinades tasques (utilitza una combinació de 57 matèries, com matemàtiques, dret, medicina o història), i assegura que supera a GPT-4 d’Open AI en diverses proves. Google ha presentat tres mides d’aquest model (Gemini 1.0) de llenguatge natural –Gemini Ultra, Gemini Pro i Gemini Nano–.

Aprenentatge profund i IA

Vinyals (Sabadell, 1983), format amb doble grau en Enginyeria de Telecomunicacions i Matemàtiques (UPC), amb el màster en Ciències de la Computació a la Universitat de Califòrnia a San Diego i el doctorat en Enginyeria Elèctrica i Ciències de la Computació a la Universitat de Berkeley, va entrar a Google l’any 2011, on des d’aleshores ha fet nombroses contribucions en la investigació sobre aprenentatge profund i intel·ligència artificial. Entre molts altres treballs ha contribuït al desenvolupament d’Alphastar, un algorisme d’intel·ligència artificial que juga al videojoc StarCraft II.

Comentaris
To Top