Ciutat

La C-58 al seu pas per Sabadell i la B-30, entre els trams més perillosos per a les motos

La demora a la carretera C-58 s’ha incrementat un 23% respecte al 2019 / lluís franco

Les motos estan involucrades en el 44% dels accidents greus o mortals

Les motos estan involucrades en el 44% dels accidents de trànsit amb víctimes mortals i ferits greus, malgrat representar un 2,3% de la mobilitat. Un estudi de EuroRAP que ha fet el RACC sobre els anys 2020-2022 estudia el risc d’accident per cada tram de carretera. I els resultats assenyalen cap al Vallès: entre els trams amb més risc d’accident per a les motos es troba la C-58 de Barcelona a Terrassa, la B-30 entre Barberà i Sant Cugat del Vallès i, al Vallès Oriental, la C-59 entre Mollet del Vallès i Palau-solità i Plegamans.

La més perillosa, segons l’estudi, és la Ronda Litoral, la seva continuació per l’A-2 al Baix Llobregat fins l’AP-2, la C-32 entre Esplugues i Sitges. La C-58 seria la quarta més perillosa. També l’estudi esmenta la perillositat de la C-31 de l’Hospitalet al Prat de Llobregat i l’Arrabassada, entre Sant Cugat i Barcelona. Els trams amb més accidents de bicicleta al Vallès per quilòmetre és la BP-1413 de Cerdanyola a Sant Cugat.

Imatge d’arxiu de la C-58 / LLUÍS FRANCO

En el cas dels accidents mortals, les motos participen en el 30% del total de sinistres. Els deu trams amb més accidents mortals i greus de moto es concentren a la regió metropolitana de Barcelona.

Gran intensitat de trànsit

Totes les vies amb risc alt o molt alt tenen intensitats mitjanes diàries superiors als 20.000 vehicles, excepte l’Arrabassada. I en vuit dels deu trams, els accidents de motos i ciclomotors representen el 80% dels accidents mortals o greus.

En el trienni 2020-2022 els accidents greus i mortals han disminuït un 7,0%, passant de 547 a 509, mentre que la mobilitat global ha augmentat lleugerament, un 0,4%. Aquestes variacions fan que la perillositat hagi disminuït un 7,4% en el global de la xarxa viària analitzada. El 24% de la xarxa viària analitzada presenta un risc “alt” o “molt alt” d’accident greu o mortal, el que representa un punt percentual menys respecte al trienni anterior.

La Unió Europea estableix per cada dècada l’objectiu de reduir a la meitat les víctimes en carretera. L’esclat de la covid-19 va contribuir a que es complissin aquests objectius fins l’any 2020, reduint un 54% els morts en accidents de trànsit respecte el 2010. Passat l’efecte pandèmia i recuperada la mobilitat, el nombre de morts a la carretera torna a créixer, sense assolir però la taxa de víctimes de 2019.

Comentaris
To Top