Ciutat

El campanar de Sant Fèlix deixa de tocar els quarts de matinada

L’edifici és un dels més emblemàtics de Sabadell

El campanar de Sant Fèlix és un dels edificis més emblemàtics de Sabadell. Data del segle XVIII, quan a la ciutat hi vivien unes 1.300 persones. Les obres per construir-lo van començar el 1724 i es van acabar el 1738. Segle rere segle i generació rere generació, el majestuós espai ha desenvolupat un important paper per mantenir informats els veïns de l’indret al voltant de tota mena de qüestions rellevants del dia a dia. La més evident i actual, per notificar l’hora que és.

Des de fa uns dies, però, alguns veïns i visitants habituals de la zona, al Centre, han advertit amb sorpresa que les campanes estan sonant aquest any amb menys freqüència. O, si més no, amb una regularitat diferent. És una percepció real o és que han començat l’any despistats i no escolten el característic repic de campanes a l’indret quan sonen?

La realitat és que no estan equivocats. Els tocs han deixat de sonar en els quarts des de la mitjanit i fins a les 7 del matí dels dies laborables. Els diumenges, l’avís es reprèn a partir de les 8, després d’un període en què només sonen les hores en punt.

Segons han informat fonts de l’històric emplaçament, la decisió s’ha adoptat després d’atendre les queixes d’algun veí que havia demanat que sonessin amb menys freqüència, sobretot a les nits. Així, des de fa uns dies, la melodia inconfusible per reconèixer els tres moments -un, dos i tres quarts- han deixat de sonar de matinada. Resolt el misteri, es preveu ara que la nova dinàmica es pugui mantenir de forma indefinida.

Un mirador privilegiat de la ciutat

El campanar és un lloc genuí. Un edifici d’estil barroc, planta octogonal i quatre cossos: els tres primers de pedra i el darrer de rajol de terra cuita. A l’interior conserva vestigis de l’antiga Capella del Roser; es pot visitar l’habitació on hi ha rellotge modernista, el comunidor, on es mostren algunes peces trobades a les excavacions fetes a les voltes, i el pis de les campanes. Un punt icònic que esdevé alhora un mirador privilegiat sobre la ciutat.

FOTOS | Així eren la plaça de Sant Roc, Sant Fèlix i l’Euterpe fa més de 100 anys

Comentaris
To Top