Ciutat

David Serrano guanya el Premi Planes d’investigació periodística per l’assaig ‘Jedwabne’

Es tracta d’una denúncia sobre els mecanismes dels totalitarismes i de les actituds d’una part de la població

El professor de Comunicació de la Universitat Ramon Llull David Serrano (Sabadell, 1966) és el guanyador de l’11è Premi Josep Maria Planes d’investigació periodística pel llibre Jedwabne. Una història universal (Editorial Base). Es tracta d’una denúncia sobre els mecanismes dels totalitarismes i de les actituds d’una part de la població “d’ahir i avui, allà i aquí”, tal com explica el mateix autor. L’assaig recull sis anys de recerca en vuit països diferents, sis arxius internacionals i més d’un centenar d’entrevistes. D’altra banda, el jurat també ha fet una menció especial als periodistes de La Directa Jesús Rodríguez, Gemma Garcia i David Bou pel reportatge ‘Un policia s’infiltra tres anys en els moviments populars de Girona’.

Als anys 30 del segle XX, més de la meitat de la població del poble de Jedwabne, a Polònia, eren jueus. Uns anys més tard, el 10 de juliol de 1941, tots ells van morir assassinats no pels nazis, sinó a mans dels seus veïns catòlics. Aquesta és la història del volum, amb epíleg de Joaquim Noguero, que recull sis anys de recerca en vuit països diferents, sis arxius internacionals i més d’un centenar d’entrevistes a tot el món.

El jurat ha destacat la tasca “ingent” de documentació que ha fet Serrano i la “brillant” reconstrucció d’uns fets llunyans i passats de forma molt detallada de manera que, segons el jurat, el converteixen en un “exemple de periodisme d’investigació extraordinari”.

El premi Josep Maria Planes té per objectiu reivindicar el periodisme  d’investigació i mantenir viu el llegat i la memòria del manresà, pioner en el periodisme d’investigació a Catalunya (1907-1936). El guardó és convocat per la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, i està dotat amb 1.000 euros. El Premi Planes es lliurarà el dimecres 31 de gener a les set de la tarda a la sala d’actes del Centre Cultural del Casino de Manresa.

Comentaris
To Top