Vallès

Sabies que al Vallès s’han trobat bombes llançades pels nazis durant la Guerra Civil?

Els Mossos creen un mapa amb 8.200 artefactes explosius localitzats a Catalunya procedents de conflictes bèl·lics

La troballa de bombes i altres elements propis de conflictes bèl·lics del passat és un fet relativament habitual a casa nostra. La recent intervenció de Castellbisbal se suma a altres actuacions rellevants que els TEDAX, àrea especialitzada dels Mossos d’Esquadra, han realitzat durant la darrera dècada i que serveixen per dibuixar una part de la història de Catalunya. Algunes d’elles, a la nostra comarca.

Un exemple va ser l’any 2006, quan els operaris que estaven fent els fonaments de la comissaria de Mossos d’Esquadra a Cerdanyola del Vallès van localitzar diverses bombes d’aviació SD250 utilitzades per la Legió Còndor de Luftwaffe alemanya. Una d’elles va ser cedida a un museu de la localitat.

Les dades a Catalunya

Mossos d’Esquadra, a través de l’àrea TEDAX-NRBQ -encarregada de la localització i desactivació d’artefactes explosius-, ha elaborat un mapa amb totes les intervencions realitzades des de l’1 de gener de 2012 fins a dia d’avui relacionades amb la troballa d’artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics arreu del territori català.

En total, aquest mapa contempla 8.273 artefactes explosius bèl·lics recollits durant els darrers 12 anys a Catalunya. Concretament, 2.081 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines. La majoria de les intervencions del TEDAX-NRBQ a territori català estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat com són les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil Espanyola.

Mapa elaborat pels Mossos | Cedida

A més, durant aquest període el cos de Mossos d’Esquadra també ha destruït 6.923 artefactes explosius. En concret, els agents han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

Actualment, l’àrea del TEDAX-NRBQ compta amb 57 agents i té seu a Sabadell, on es troben els serveis centrals, a més de Barcelona, Girona, Lleida, Salou i l’Aeroport de Barcelona-El Prat. A les instal·lacions del Complex Central de la policia catalana a la ciutat l’àrea disposa d’una sala formativa amb mostres d’objectes intervinguts durant els darrers anys.

Troballes d’artefectes dels Mossos d’Esquadra | ACN

Comentaris
To Top