Ciutat

Indignació per la vaga de Renfe i Adif: “Cada dia hi ha problemes”

Consulta els serveis mínims

El mes de febrer es preveu complicat a la xarxa ferroviària, amb diferents jornades de vaga. La primera aturada té lloc aquest divendres, per part del grup Renfe i Adif, de la mà de COOO. El sindicat justifica la mesura per l’eliminació de les categories d’ingrés al grup Renfe, pactat el juliol de 2023, i l’incompliment de l’acord per implantar la jornada de 35 hores a Adif i Adif AV, un pacte, segons subratlla, anul·lat pel Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible.

La vaga va començar a la mitjanit i s’allargarà fins a les 23:00 hores. Pel que fa als serveis mínims, Transports ha informat que seran del 66% en hora punta a Rodalies, de 6:00 a 9:30 hores i de 17:00 a 20:30 hores, i del 33% la resta del dia. A la mitjana distància, seran del 65% tota la jornada, mentre que del 73% a l’AVE – llarga distància. A Sabadell, doncs, els usuaris de l’R4 es veuran afectats per les aturades.

Una de les usuàries afectades és l’Alma, que acumulava una llarga espera a l’estació de Sabadell Centre. “He d’anar a treballar a Ripollet i fa més d’una hora que soc aquí. Estic buscant alternatives, però hi ha poca informació”, explicava, assegurant que desconeixia que el servei funcionaria durant la jornada amb restriccions.

La indignació amb el servei és generalitzada. Pilar Crespo lamenta que els problemes són habituals, hi hagi vaga o no. “Mai es respecten els horaris. S’anuncia per megafonia que un tren circularà amb retard excepcionalment. L’excepció és que funcioni segons el previst”. En el seu cas, ha anat amb marge a treballar, des de Terrassa, tot i que ha estat més de 45 minuts esperant un tren fins a Sabadell. “En teoria hi ha serveis mínims i jo he agafat un tren en hora punta, amb un percentatge de trens més alt cobert. Però, tot i així, crec que tampoc s’ha complert”, detallava just abans d’iniciar el camí de tornada a casa. “Ja veurem quan arribo!”, expressava amb filosofia.

Les reclamacions del sector

Les pròximes setmanes es preveuen calentes. El sindicat denuncia “la vulnerabilitat” que pateixen els representants dels treballadors, ja que els acords de millora “es paralitzen o revoquen en estaments governamentals externs a les pròpies empreses, buidant de contingut el dret a la negociació col·lectiva”.

També CCOO, però aquest cop de la mà de la UGT, han convocat dues jornades de vaga exclusivament a Rodalies els dies 16 i 17 de febrer. En aquest cas, les aturades seran entre les 7:00 i les 9:00 hores i de 15:00 a 17:00 hores. Els sindicats justifiquen la mesura després de “reclamar reiteradament la necessitat imperant de personal a Rodalies” i han apuntat cap als serveis comercials.

Comentaris
To Top