Diners

La baixa demanda, principal fre en la marxa del negoci

La manca de mà d’obra qualificada, un problema per als empresaris / LL. F.

La debilitat de la demanda, l’augment de la competència i la manca de mà d’obra qualificada, han estat els tres factors que més han incidit en les activitats empresarials, durant el 2023. Malgrat aquests factors que van afectar la marxa del negoci, els empresaris de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes, valoren positivament el tancament del 2023, segons els darrers resultats de l’Enquesta de Confiança i Clima Empresarial, elaborat per l’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants de Sabadell, amb la col·laboració del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i el suport de l’Idescat. Les enquestes es van realitzar entre el 14 de desembre de 2023 i el 14 de gener de 2024 (ambdós inclosos), amb un total de 320 respostes i un marge d’error del 5,5%.

De cara al primer trimestre d’aquest 2024, a l’àmbit que engloba catorze municipis, L’Índex de Confiança Empresarial retrocedeix un -2,6% respecte del trimestre anterior baixant de 134,3 a 130,7 punts, i les expectatives empresarials de la marxa del negoci apunten a una pèrdua de l’optimisme i esperen estabilitat per als primers mesos del 2024 –les respostes optimistes que baixen -6,2 punts acompanyat d’un augment de +3,5 punts de les pessimistes. Tanmateix, les respostes que esperen estabilitat per al primer trimestre de 2024 són el 61,4% del total–.

Sobre les expectatives dels empresaris en relació amb l’evolució dels preus de compres a proveïdors tornen a apuntar a un augment dels preus: les respostes a l’alça es doblen passant del 14,1% al 28,7%.

Respecte a les expectatives de l’exportació per al primer trimestre de 2024 continuen amb un saldo positiu mínim: de +1,8 punts ara es queda en +1,0. Les respostes que preveuen mantenir la facturació a l’estranger pugen del 72,4% al 76,6% del total, i les optimistes que tenen perspectives a l’alça baixen del 14,7% al 12,2%. Al sector industrial, esperen, majoritàriament, estabilitat.

Comentaris
To Top