Ciutat

Sabadell Capital de la Cultura 2024 treu a l’escenari el potencial cultural

Més de 1.500 persones no s’han volgut perdre un macroespectacle protagonitzat per més de 200 artistes de la ciutat

/ D. CHAO

Hi havia tanta il·lusió dipositada en Som Capital, som Cultura com factors atmosfèrics negatius perquè l’espectacle fracassés. Fred, pluja i vent, però també més de 1.500 persones il·lusionades a davant d’un escenari immens que va necessitar una setmana per a muntar-se. L’Ajuntament de Sabadell havia preparat una posada en escena de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana tan ambiciosa –encara no ha sumat quin cost total ha tingut– que les expectatives per al dissabte al vespre eren molt i molt altes.

S’havien revelat pocs detalls de l’espectacle, que va reunir uns 200 artistes repartits en prop d’una dotzena d’actuacions encapsulades, amb diferents arts escèniques: circ, poesia, música, teatre, flamenc, trap, hip-hop… L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), dirigida per Noemí Pasquina, s’encarregaria de sargir l’espectacle com a fil conductor.

Poques formacions orquestrals al món són tan flexibles a l’hora d’assumir reptes musicals de tota mena de naturalesa i lluny de la comoditat dels auditoris.

Va començar amb més de mitja hora de retard, tot i que podria no haver començat. La pluja prèvia havia mullat equip tècnic i no es va poder dedicar la tarda a ultimar tots els preparatius com hauria calgut. Tot va anar atropelladament, la qual cosa podria ser l’explicació d’alguns problemes d’il·luminació i de so que va tenir l’espectacle posteriorment. Feia recordar la Cavalcada, que es va haver d’anul·lar.

Però per fi, va arrencar. Va ser amb Marina Prades interpretant de forma encantadora Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa, que, irònicament comença amb el vers “fa una nit clara i tranquil·la”, quan va ser un dels dies més freds de l’any a Sabadell. Però igual que la cançó convida a passar a casa la Blancaneus, els tres porquets, el Jaimito i tota mena de personatges variats, l’espectacle Som Capital, Som Cultura volia obrir les portes i abraçar la diversitat cultural de la ciutat.

Per això va aparèixer un pilar dels Castellers en un dels laterals de l’escenari al so de L’Aplec, composició del sabadellenc Agustí Borgunyó. I per això el següent espectacle va suposar un canvi tan radical com l’aparició del reputat i virtuós Juan Manuel Cañizares, l’únic guitarrista flamenc que ha estat convidat per la Filarmònica de Berlín i Premi Nacional de Música 2023. I, també, per això vam tenir circ, òpera i els versos preciosos del poeta Roc Casagran, a l’escenari amb l’actriu Marta Tricuera. Com preciosa va ser la interpretació de Mercè Martínez de Corrandes d’exili, del nostre poeta Pere Quart.

I per això s’entenia que hi hagués espai per la fanfarroneria dels 31FAM i els Flashy Ice Cream, que des de Sabadell han impulsat el trap en català. I, sense deixar la cultura urbana, van entrar a escenari els Brodas Bros, la companyia que gira per tot el món amb els seus espectacles de dansa d’altura i il·luminació. Va ser un dels moments més increïbles del vespre.

Creades pel periodista Plàcid Garcia-Planas i Lluís Campmajor, van aparèixer projeccions a l’escenari sobre la història de Sabadell, parlant de la Sireneta del Ripoll o la fotògrafa Anita Figueras, sense deixar de banda el tèxtil. Les actrius Rosa Renom, Mireia Vilapuig, Mariona Ribas i Laia Brugarolas van representar una al·legoria de la cultura. No hi van faltar la Coral de Belles Arts, PAX- Cor de Cambra, l’Orfeó de Sabadell, el Cor Praeludium, el del Conservatori de Sabadell i el Cor Jove 9Songs, que van tancar l’acte interpretant L’himne de l’alegria enmig de focs artificials.

Però enmig de tanta flor i nata professional, va ser el teatre amateur el que realment va donar una injecció de ritme a l’espectacle. És obvi, ningú com Joventut de la Faràndula i Teatre Sant Vicenç coneix les pulsions que mouen el públic sabadellenc.

“Va ser una demostració de talent professional i amateur de Sabadell. No tenim res a envejar a nivell de producció de cultura a Barcelona”, defensa el director de l’espectacle, Albert Gonzàlez.

/ D.CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D. CHAO

/ D.CHAO

Comentaris
To Top