Ciutat

Descarten la principal hipòtesi sobre el bòlid que va sobrevolar Catalunya

El CSIC creu que és un objecte en òrbita a la Terra que va travessar l’atmosfera

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha descartat finalment que el bòlid que la passada nit de divendres va sobrevolar Catalunya i les Illes Balears fos un míssil balístic. Era la principal hipòtesi amb què es treballava per identificar l’objecte, que provenia de França i va ser visible des de diversos punts de Catalunya i del País Valencià.

El bòlid va ser captat per càmeres a Esparreguera, Benicàssim (Mont Bartolo) i Castelló de la Plana. Un equip d’investigadors del CSIC ha analitzat les imatges i els registres del bòlid, anomenat SPMN290324ART, i consideren que es tracta d’un objecte artificial en òrbita a la Terra que ha entrat a l’atmosfera.

Defensa assegura que era un meteorit que va fregar l’atmosfera

Aquest dilluns, el Centre d’Operacions i Vigilància Especial (COVE), del Ministeri de Defensa, ha assegurat que el bòlid va ser un meteorit que va fregar l’atmosfera. Després d’analitzar el vídeo difós, i de consultar el consorci europeu i altres actors espacials, el COVE ha descartat tant que fos un míssil com que fos un satèl·lit privat de l’empresa Starlink (propietat d’Elon Musk), hipòtesis que havien circulat durant el cap de setmana.

L’organisme de l’Exèrcit, que la ministra Margarita Robles ha visitat aquest dilluns, també ha consultat el Centre de Vigilància d’Alertes de Míssils Balístics del Comandament Aeri de l’OTAN.

Diverses hipòtesis

Des de l’albirament del bòlid la matinada del divendres, diverses hipòtesis han circulat durant el cap de setmana. La xarxa d’investigació de bòlits i meteorits del CSIC va apuntar inicialment a la teoria d’un míssil balístic provinent de França, tot i que hores més tard va descartar-ho.

També va fer-ho Alemanya, que a través del seu Centre de Coneixement de la Situació Espacial va assenyalar que es tractava de “la reentrada d’un satèl·lit d’Starlink”, propietat d’Elon Muk.

Comentaris
To Top