Vallès

Les trucades d’atenció contra la violència masclista augmenten un 140% en confinament

DAVANT DE QUALSEVOL VIOLÈNCIA, TRUCA AL 016

El primer confinament va suposar un increment de la necessitat de suport a les dones per afrontar situacions de violència masclista. Les trucades a la línia d’atenció per aquest tipus d’agressions van créixer un 140% respecte a les dades del mateix període de l’any anterior. En concret es va passar de les 199 del segon trimestre del 2019 a les 479 durant el mateix període del 2020, segons dades de l’informe de l’Observatori del Consell Comarcal.

La consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Miriam Casaramona, ha constatat que “davant noves situacions de nous confinaments volem ajudar les dones a poder demanar ajuda i també recordar la necessitat que el seu entorn social pugui fer una tasca de suport i seguiment”. “Sabem que són situacions en les quals les dones troben més impossibilitat de denunciar i de comunicar el que estan vivint a casa. També sabem que augmenten les hores de convivència amb el presumpte agressor. Per tot plegat, hem de posar totes les eines al nostre abast per facilitar aquesta comunicació”.

La consellera també afegeix que “l’estat de confinament ha provocat un impacte clar en les dones en situació de violència masclista i en els seus fills i filles, especialment aquelles que pateixen situacions de risc. La legislació fa una interpretació limitada de les violències de gènere a l’àmbit de parella heterosexual, quedant circumscrites a l’àmbit domèstic i no té en compte altres tipologies de víctimes, tant del nucli familiar com en l’àmbit social o comunitari. Els infants, les treballadores de l’àmbit domèstic, social i de cures -majoritàriament immigrades-, les dones discapacitades, les dones grans… es troben altament afectades per la pandèmia empitjorant les seves condicions de vida i incrementant el risc de patir assetjament, abusos i altres formes de violències masclistes”.

5 denúncies diàries a la comarca

Tot i així, durant el segon trimestre de l’any –que inclou els mesos de confinament-, les denúncies presentades al Vallès Occidental es van reduir en un 6,8% (-32) respecte del primer trimestre del 2020 i en un 9% respecte al segon trimestre del 2019 (-43). Aquesta disminució del nombre de denúncies segueix el patró de la província de Barcelona (-6,3%) i Catalunya (-6,6%). Al conjunt d’Espanya la disminució ha estat menys intensa (-4,4%).  Tot i així es continua amb una dada d’aproximadament 5 denúncies diàries a la comarca, tancant el segon trimestre amb 437 denúncies presentades.

El confinament obliga les dones afectades per aquestes situacions a allunyar-se de les xarxes de suport i de cures extrainstitucionals (associacions, veïnes, amistats…) a les quals algunes dones han de recórrer. La situació actual posa de relleu la necessitat d’adequar les estratègies polítiques i jurídiques. Al Vallès Occidental s’han incrementat els serveis i les hores d’atenció dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIADs) i s’ha passat de no disposar de cap servei especialitzat a principis d’anys a dos Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIEs) en violències masclistes a la finalització del 2020. Tanmateix, es segueix treballant en la detecció del risc i l’ampliació de la xarxa de detecció i prevenció.

Més d’un 40 % d’ordres de protecció denegades

En el conjunt de la comarca, durant el segon trimestre de 2020 es van registrar 484 delictes, la major part dels quals van ser per lesions lleus (73,6%). De les 82 ordres de protecció iniciades durant el segon trimestre se’n van denegar el 43,9%.

A la comarca, la proporció d’ordres de protecció denegades és inferior que a la província de Barcelona (57,3%) i a Catalunya (50,8%), però notablement superior que al conjunt de l’Estat (28,6%). El nombre d’ordres de protecció iniciades s’ha reduït trimestralment en un 16,3%, registrant la xifra més baixa des del primer trimestre de 2013.

El 47,5% de les resolucions dels procediments judicials van ser per sobreseïment provisional, percentatge similar als àmbits territorials catalans i superior a l’Estat. El 8,4% de les resolucions dels procediments judicials van acabar en sentència condemnatòria, percentatge més elevat que a la província de Barcelona (4,4%) i a Catalunya (6,1%), però inferior que al conjunt d’Espanya (10,8%).

TRUCA AL 016, DEMANA AJUDA

SI ETS VÍCTIMA DE VIOLÈNCIES MASCLISTES, TRUCA I DEMANA AJUDA, O CONTACTA AMB EL SERVEI ESPECÍFIC DE L’AJUNTAMENT (SIAD) O LA POLICIA.
Comentaris
To Top