Vallès

Científics de l’UAB dissenyen una estratègia per prevenir incendis forestals

Flames de l'incendi forestal de Castelldefels, l'1 de gener del 2018 / ACN

Els investigadors del grup sobre Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’ICTA-UAB han posat en marxa un projecte pioner per establir noves formes de gestionar el territori que permetin controlar millor els incendis forestals. La iniciativa compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i durarà fins al juny de 2019.

El projecte comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d’incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries. L’objectiu final és desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d’incendi, i els prioritzi de manera consensuada.

“El canvi climàtic està incrementant l’ocurrència d’incendis forestals en algunes zones del planeta, i uns pocs incendis arriben a sobrepassar la capacitat de protecció civil dels estats”, comenta Iago Otero, investigador responsable del projecte, recordant els casos viscuts aquest estiu a Grècia o Califòrnia. Entre els factos que empitjoren la situació, els investigadors listen l’increment de les temperatures, les sequeres prolongades, l’abandonament dels cultius o la urbanització de zones residencials molt properes als boscos.

Un estudi del Montseny

En concret, els científics de l’ICTA-UAB analitzaran els tipus d’incendis que tenen lloc en cada zona de la Reserva de la Biosfera del Montseny i com aquests es poden veure agreujats pel canvi climàtic. El projecte és una versió a major escala de l’estudi pilot Democratizing wildfire strategiespublicat recentment a la revista PLOS ONE.

Segons Marc Castellnou, cap del grup d’especialistes en incendis forestals GRAF de Bombers i coautor d’aquest estudi, aquest mètode pilot és un primer pas cap a la corresponsabilització de la societat en la gestió del risc d’incendis. “Bombers necessita que la societat esdevingui una part activa de la gestió d’emergències, altrament el sistema d’extinció col·lapsa davant els reptes del canvi climàtic”, remarca Castellnou.

Comentaris
To Top