• Publicitat

    Un cop de mà en el camí cap a l’energia solar

    La iniciativa Sabadell Fotovoltaica vol ser un punt de referència per ajudar comunitats de veïns a instal·lar plaques solars
    Aleix Pujadas Carreras
    22 de març de 2024

    Hi ha sèries de televisió mítiques per la seva manera d’explicar com funciona una comunitat de veïns, i és que la simple convivència a vegades no és fàcil i prou difícils poden arribar a ser les reunions en què s’han de decidir segons quines coses, sobretot quan els veïns s’han de rascar la butxaca. Posar plaques solars pot ser una d’aquestes tasques enrevessades. Tot i que s’hi vegi un benefici ambiental i econòmic a mitjà i llarg termini, d’entrada hi ha diverses barreres a superar i cal arremangar-se per posar fil a l’agulla.

    Jordi Graells i Jordi Miquel, impulsors de Sabadell Fotovoltaica / DAVID CHAO


    I en això és en el que volen ajudar els impulsors de Sabadell Fotovoltaica, presentada el passat dijous a L’Acadèmia de Sabadell (c. Sant Joan, 20). La iniciativa ha nascut després que diversos veïns hagin instal·lat plaques solars fotovoltaiques a les teulades i terrats dels blocs de pisos on viuen i s’hagin trobat dubtes i entrebancs durant tot el procés. Tal com explica un dels impulsors de la iniciativa, el sabadellenc Jordi Graells, volen ser “una mena de consultora cívica que oferim el coneixement del procés, documentat, de la instal·lació col·lectiva de plaques solars fotovoltaiques”. Al darrere hi ha la voluntat d’esdevenir “un catalitzador perquè la resta d’actors (veïns, administració, entitats i empreses) impulsem de manera més forta l’autoproducció fotovoltaica en blocs de pisos”. Totes les fases del procés han quedat documentades, i són les que ara Sabadell Fotovoltaica vol fer servir de model per animar i ajudar altres comunitats de veïns a fer el pas. Les claus per fer-ho les va donar el passat dijous a L’Acadèmia l’enginyer mecànic sabadellenc Jordi Miquel, amb la segona sessió del cicle de ponències de 30 minuts Sabadell amb Coneixement.

    Plaques solars d’una de les instal·lacions col·lectives que s’han fet recentment a Sabadell / DAVID CHAO

    Miquel va destacar que l’objectiu de la xerrada i de Sabadell Fotovoltaica és “compartir coneixements, ajudar-nos entre nosaltres i els col·lectius de veïns que vulguin fer-ho”. I, sobretot, “ajudar entre els diferents actors perquè hi ha marge de millora”. Jordi Miquel va assenyalar que amb dades de setembre de 2023, a Sabadell hi havia 13 instal·lacions col·lectives d’autoconsum, segons informació de l’Institut Català de l’Energia, la qual cosa considera “un nombre molt baix perquè la majoria de ciutadans vivim en ciutats i dos terços d’habitants en blocs de pisos”. El sabadellenc defensa que “hem comprovat els beneficis” de l’electrificació i assegura que segons la instal·lació que s’esculli i l’ús que es faci de l’energia, l’estalvi que es pot aconseguir en la factura és d’entre el 30 i el 70% respecte al que es pagui actualment. El sabadellenc va detallar de manera sintètica tot el procés que s’ha de seguir des que es planteja instal·lar plaques solars fins que es posen en marxa, emfatitzant aquells punts problemàtics i en els quals recomana prestar la màxima atenció per no malgastar temps ni diners. Un dels problemes identificats i greus és la connexió que ha de permetre la distribuïdora, ja que assegura que el termini legal són 15 dies, però “el 2021 ho feien en dos anys. La situació ha anat millorant i ara estem per sota l’any”.

    Part de la instal·lació de les plaques solars / DAVID CHAO

    En alguns casos a Sabadell hi ha veïns que els han detallat que en sis mesos han tingut la connexió. Jordi Miquel subratlla que “de mica en mica anem avançant, però aquest és un problema identificat i greu”. L’elecció de la comercialitzadora sí que és lliure i depèn de cada veí. Un altre aspecte que va destacar és que la decisió d’instal·lar plaques solars ‘només’ depèn d’una majoria simple (més sí que no) en la comunitat de veïns, tot i que no tothom està obligat a sumar-s’hi posteriorment. Una de les coses que fa Sabadell Fotovoltaica és registrar tots els passos i disposar de plantilles de contractes que poden servir per a altres comunitats de veïns interessades. Una de les qüestions que han comentat darrerament és com es pot afegir un veí que inicialment no s’hi ha sumat, i una de les propostes és permetre noves altes, per exemple, cada quatre anys.

    Hi ha ajudes?

    Els ciutadans que instal·lin plaques solars poden optar a beneficiar-se d’ajudes i subvencions. Jordi Miquel va explicar que es pot deduir un 40% de l’IRPF; l’Ajuntament de Sabadell bonifica fins a un 50% de l’IBI durant cinc anys com a màxim amb un topall de 300 euros anuals. El consistori també bonifica un 95% de l’impost d’obres i construccions (ICIO). Finalment, els fons europeus Next Generation tenien oberta una convocatòria de subvencions fins al passat mes de desembre i ara s’està a l’espera de veure si es renova. L’enginyer mecànic va subratllar que l’autoconsum fotovoltaic “és rendible per si sol sense ajudes”, tot i que amb elles el retorn de la inversió s’aconsegueix en uns dos anys i, sense, al cap de sis o vuit aproximadament segons les estimacions que ha pogut fer.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: