Opinió

Pensant només en Sabadell

Amb la vista posada en el 24 de maig pròxim, el cerimonial electoral ja s’ha posat de nou en marxa. Som en la fase en què les diferents opcions polítiques competeixen per comunicar als ciutadans què pensen fer si són els elegits per governar la ciutat. És un moment interessant, perquè encara no es pot demanar formalment el vot, però tothom fa propostes, algunes de les quals força atractives. Massa sovint, però, aquestes propostes de precampanya no s’acaben concretant a la pràctica, perquè és molt diferent dir com governaràs que governar. I també perquè, malauradament, costa sempre molt reconèixer i assumir les bones idees dels altres.
Malgrat aquest esforç de comunicació i de presència pública, l’interès dels ciutadans per analitzar detalladament quina és la composició d’una determinada candidatura i comparar què ofereix en relació a la resta d’opcions en joc, és baix. L’enquesta electoral encarregada per ERC i que va publicar aquest mateix diari dissabte passat, va en aquesta línia precisament, ja que les dades que conté palesen el poc coneixement que els sabadellencs tenen, en general, dels candidats que es presenten a les pròximes eleccions.
Hi ha un percentatge de votants que ‘passen’ de la política i dels polítics locals. Els és ben indiferent qui es presenta i què pensa fer si governa. I un altre percentatge, possiblement molt més gran, de la resta de ciutadans vota més per la marca o per les grans motivacions ideològiques, que no pas per l’atractiu concret de la candidatura local i el seu programa, habitualment el gran desconegut per a la majoria de ciutadans. És una llàstima.
A Sabadell, les eleccions del 24M pròxim seran determinants per al present i el futur de la ciutat i fóra desitjable que la ciutadania n’estés ben informada. Com també convindria que la motivació prioritària del vot fos Sabadell, que votéssim tots plegats en clau local i mirant bé quina és l’opció que més ens pot convenir als sabadellencs i als nostres interessos de ciutat.
És a nosaltres que ens toca decidir si passem pàgina d’una vegada o si continuem llegint la mateixa pàgina quatre anys més. Si mantenim al capdavant de la gestió de la ciutat l’equip que ha posat Sabadell a la crònica negra del país per la seva mala actuació o si hi posem un equip nou i net de culpa, amb experiència i preparació, que sigui capaç de resituar la nostra ciutat i posar-la en el lloc que realment es mereix.
Convé que afinem bé a l’hora d’elegir els nostres nous gestors municipals. Avui, tenim una ciutat endeutada i sense marge econòmic de maniobra; una ciutat desorientada, sense projecte, sense una direcció clara cap a la qual avançar, i una ciutat que necessita recuperar la seva iniciativa i autoestima col·lectiva. El repte de redreçar tot això és molt complex i calen, per tant, persones capacitades, amb visió de futur i molt pragmatisme, i, sobretot, molt honestes, que realment vulguin treballar només per Sabadell i els sabadellencs. Persones per a les quals la seva prioritat sigui la ciutat, ni la tàctica de partit ni l’ambició personal. Perfils segurament més tècnics que polítics i amb l’empatia i el lideratge suficient per encapçalar i teixir grans pactes.
Els que fa quinze anys que administren i governen la ciutat no semblen pas capaços de fer-ho. Tres legislatures ha estat un temps més que suficient per demostrar de què eren capaços, i el resultat ha estat no només decebedor, sinó clarament perjudicial per al conjunt de la ciutat.
No van saber administrar intel·ligentment els anys bons, ni ara saben com sortir-se’n en els anys dolents. Amb l’afegitó, no pas menor, que la majoria de regidors de l’equip de govern que han governat la ciutat des de 1999 han acabat implicats o imputats en processos judicials, i alguns d’ells fins i tot han estat condemnats a presó.

Semblaria lògic, doncs, que la ciutadania no es deixés impressionar pel cerimonial electoral i en desconfiés, encara que només sigui per la senzilla constatació de veure com està avui Sabadell.

“Les eleccions del 24M seran determinants per al present i el futur de la ciutat i fóra desitjable que la ciutadania n’estés ben informada i que la motivació prioritària del vot fos Sabadell,”

Comentaris
To Top