Opinió

L’altra cara de les enquestes del CIS

El CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) és el departament de l’Estat que es dedica a fer enquestes i estudis de tot tipus. Cada trimestre fa un “baròmetre” -sempre amb les mateixes preguntes- que pretén obtenir informació sobre què pensa políticament la ciutadania. En aquesta ocasió, i atesa la proximitat de les properes eleccions generals, ha generat força interès el resultat sobre el possible vot ciutadà. Aquest interès propi de la conjuntura preelectoral que vivim, ha comportat que altres dades quedessin fora del focus mediàtic.

El baròmetre del CIS publicat aquest 5 de novembre també dóna dades sobre la confiança que té la ciutadania envers els líders polítics. I apareixen dades molt sorprenents. A la meitat de les persones enquestades que reconeixen haver votat al PP al 2011, ara Mariano Rajoy els genera poca o cap confiança. Al PSOE, les coses encara van pitjor. Al 2011 és sabut que 3 milions i mig de votants van abandonar el partit que liderava Rubalcaba. Dels enquestats que reconeixen haver votat al PSOE al 2011 (els qui malgrat tot van continuar-hi confiant), el 55’3% diu tenir poca o cap confiança en l’actual líder socialista, Pedro Sánchez. Mala peça al teler per als dos principals partits espanyols, que podrien patir un gran càstig per part dels seus anteriors votants.

Hi ha una altra pregunta habitual al baròmetre del CIS que permet anar comparant no només amb la realitat, sinó també amb anteriors baròmetres. És la pregunta sobre el que la gent considera com a principals problemes d’Espanya. Els tres primers problemes segons les persones enquestades són: l’atur (55’3%), la corrupció i el frau (13’8%), els problemes de caire econòmic (8’7%). Si mirem les principals portades dels diferents mitjans de comunicació, no trobarem aquests tres problemes. Més aviat tot es dedica a parlar de la possible independència de Catalunya. Els nacionalismes només són considerats com a problema pel 2’8% de les persones enquestades. Sovint el món polític camina per llocs molt diferents dels que preocupen de veritat la gent.

El mateix dia que es va fer públic el baròmetre trimestral de CIS, el mateix CIS va publicar el seu estudi sobre “Opinió pública i política fiscal”. Gairebé ningú n’ha parlat. I no és d’estranyar que ni el propi govern del PP n’hagi dit res, vist que els resultats d’aquest estudi són particularment demolidors sobre la realitat dels impostos a Espanya, i molt crítics amb la visió que té el PP de la fiscalitat. Aquesta enquesta es va fer a 2.500 persones, igual que el baròmetre trimestral, efectuant-se a mitjans de juliol.

El 54% opina que els impostos són necessaris perquè l’Estat pugui prestar serveis públics. I el 10’4% considera que els impostos són un mitjà per distribuir millor la riquesa a la societat. D’altra banda, el 32% opina que els impostos són una cosa que ens fan pagar sense que sabem ben bé per a què serveixen. Alhora, és majoria la població que prefereix millorar els serveis públics encara que calgui pagar més impostos, imposant-se als qui consideren que cal pagar menys impostos tot i que caldria reduir els serveis públics. I el 87% considera que els qui tenen més diners no són els qui més impostos paguen. De la mateixa manera suma un brutal 94% la gent que creu que hi ha molt o bastant frau fiscal. I dues de cada tres persones considera que el govern fa pocs o molts pocs esforços per reduir el frau fiscal.

Parlant de l’utilització dels impostos, més de la meitat considera que es dediquen massa pocs diners en ajuda a les persones dependents (68%), sanitat (64%), recerca en ciència i tecnologia (63%), ensenyament (59%), pensions (58%), protecció a l’atur (57%), cultura (54%) i habitatge (53%).

Vistos els resultats d’aquest poc conegut estudi, caldria recomanar-los als partits polítics que es presenten a les properes eleccions. Aquí tenen més de mig programa electoral redactat. I és que a vegades la realitat és molt diferent de la que intenten vendre’ns, en especial el govern espanyol.

“Sovint el món polític camina per llocs molt diferents dels que preocupen de veritat la gent”

Comentaris
To Top