Opinió

Parlem d’herències?

El tancament de La Bassa acordat per l’actual govern, i que sembla que impossibilitarà l’obertura d’aquesta instal·lació el proper estiu, ens preocupa i molt. No només perquè es tanca una de les instal·lacions esportives més emblemàtiques de la ciutat sinó també per les derivades que porta implícites.

Per una banda, el govern deixarà de prestar un servei a tota la ciutat, i en concret a les més de 143.000 persones que van passar l’estiu passat per La Bassa. Per altra banda, moltes entitats socials i juvenils de Sabadell i de la resta del país perden un espai on milers de nens i nenes celebren cada any activitats dels seus Casals d’Estiu. El tancament suposarà també una reducció de 480.000 euros en la recaptació de les arques municipals, xifra dels ingressos de la instal·lació la passada temporada.

En aquesta tessitura, i per evitar interpretacions tendencioses, cal explicar a la ciutadania la veritat.

Un cop acabada la temporada d’estiu del 2014, es va detectar un increment de 10.000 euros en el consum d’aigua de la instal·lació respecte l’any anterior. Al gener de 2015 es van encarregar estudis tècnics per intentar detectar els punts de fuga d’aigua de la piscina i l’informe va determinar l’existència de fuites en diferents punts de la instal·lació. Entre els mesos de febrer a juny es van realitzar diferents obres de reparació i manteniment de la piscina i es va acordar políticament i tècnicament que, un cop acabada la temporada d’estiu del 2015, s’hauria de redactar un projecte de reparació integral del sistema d’impulsió i depuració de l’aigua de la instal·lació.

El mes de juny de 2015, ja amb el nou equip de govern a l’Ajuntament, La Bassa va obrir les seves portes, incrementant-se el consum d’aigua de manera substancial, fins arribar als 85.000 euros de cost en concepte de subministrament d’aigua per tota la temporada. Cal dir que aquest consum correspon a diferents conceptes: les tasques de neteja i preparació de la piscina que es porten a terme continuadament des del mes d’abril i que suposen un gran ús d’aigua, el consum dels vestidors durant tota la temporada, el consum d’aigua per la depuració de la instal·lació o el reg diari de la gespa de la piscina.

Entre els mesos de juliol i agost de 2015 es van realitzar diferents proves tècniques per determinar la seguretat de la instal·lació i cal dir que en cap moment aquesta es va veure amenaçada durant la temporada d’obertura.

Un cop finalitzada de temporada d’estiu, es realitzen nous estudis geotècnics, estudis tomogràfics i en 3D, i és aquí on comencen a aparèixer sorpreses. El mes d’octubre un geotècnic determina que durant la construcció de la piscina, anys 1984 i 1985, una part de la instal·lació es va construir sobre abocaments de material de reblert inadequat i sense compactar i per això aquesta part, un tram de piscina de la banda del riu, s’ha enfonsat 12 centímetres. A més la zona de l’enfonsament es correspon idènticament amb l’antic traçat de la sèquia Monar, la qual es va destruir en aquell tram i es va cobrir amb el material de reblert inadequat.

Però la sorpresa majúscula va aparèixer a principis de novembre de 2015 quan es descobreix que sota La Bassa hi passa un col·lector construït l’any 1974. Es tracta d’un col·lector que, segons la memòria d’obres, es va construir amb poc ciment i poc ferro per la qual cosa no estaríem davant de formigó armat sinó de formigó en massa, molt més feble i menys resistent.

Aprofundint en la hemeroteca de l’època es va descobrir també que sobre aquest col·lector el planejament urbanístic de l’època preveia que s’hi construís un vial. Construir  una piscina com La Bassa sobre aquest col·lector era del tot inadequat.

Parlem d’herències? Tenim una instal·lació construïda l’any 1984, en plena època Farrés, sobre abocaments de reblert inadequats i no compactats. Una obra que es va executar destruint patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat com és la sèquia Monar. I una piscina que es construeix sobre un col·lector fràgil i poc resistent i sobre el qual el planejament només preveia l’existència d’un vial.

Ara alguns parlen d’herència no desitjable, producte de la irresponsabilitat política. No hi puc estar més d’acord.

El govern i els seus palmeros senyalen amb el dit l’anterior govern i la seva “inacció”. Pobre estratègia, vella política, tristos arguments.

Jo senyalo els responsables polítics que l’any 1984 i 1985 van construir La Bassa i ho faig amb dades i arguments que estan documentats a l’expedient administratiu de l’Ajuntament de Sabadell. Jo senyalo els que es diuen hereus d’aquella època. El tancament de La Bassa és la vostra herència, una herència que ara hem de pagar tots.

“Una piscina que es construeix sobre un col·lector fràgil i poc resistent i sobre el qual el planejament només preveia l’existència d’un vial”

Comentaris
To Top