Opinió

Amics de la Col.lecció AdM

Quan l’any 2004 amb Anna Maria Casanovas Crusafon, vam crear la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau –la Col AdM– no ens pensàvem pas que acabaríem fent la recopilació de moda femenina catalana del segle XX més important del país. La idea inicial era col·leccionar i preservar teixit modernista i art déco. De mica en mica, però, vam anar veient que també era important documentar i guardar indumentària i teixits d’èpoques posteriors, perquè la moda, quan ja ha passat de moda, sovint queda deixada de banda i també s’anava perdent, tant des del punt de vista objectual com històric.
Vam donar a conèixer la col·lecció amb l’exposició Teixint glamour a la Casa Arimon, el 2008, amb l’ajuda de Plàcid Garcia-Planas. L’entusiasme que va generar, tant entre el públic, com entre els dissenyadors i els mitjans de comunicació, va fer créixer la col·lecció de forma considerable i també ens va obrir les portes a poder-la mostrar –amb l’ajuda inicial del Banc Sabadell– al Palau Robert, a Barcelona, al Museo del Traje, a Madrid, a la Sala del Banco Herrero, a Oviedo, a la de la CAM, a Alacant, al Museo de Teruel i al Cristóbal Balenciaga Museoa, a Getaria. També vam poder publicar, Barcelona alta costura, la primera, i de moment única, monografia editada sobre la moda catalana dels segle XX. Vam presentar el llibre a la botiga Santa Eulàlia i vam comptar amb la presència de Manuel Pertegaz, en un dels darrers actes públics en què va assistir abans de morir. D’altra banda, l’any 2010, la Col. AdM va ser distingida amb el Premi Nits de la Cultura (Ajuntament de Sabadell) i el Premi ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) a la millor iniciativa patrimonial. L’any 2015 també vam mostrar part de la col·lecció a Brussel·les, amb l’exposició Catalunya és Moda, de l’alta costura al prêt-à-porter, a l’Espai Catalunya Europa.
En l’actualitat la Col.lecció AdM té més de 5.000 vestits i més de 4.000 objectes, entre barrets, sabates, bosses, patrons, dibuixos, fotografies i teixits, en bona part procedents de donacions de particulars, de dissenyadors i d’empreses. La dimensió que ha agafat ens ha animat a crear una fundació per tal de consolidar la col·lecció. De sempre, hem treballat sense tipus de subvenció oficial i és per això que hem decidit impulsar una iniciativa de micromecenatge, els Amics de la Col AdM, entre els seguidors de les nostres activitats per tal de poder ampliar la difusió dels fons, mitjançant el web actualitzat, organitzar noves exposicions, preservar els fons i promoure més publicacions. Amics de la Col.lecciço AdM proposa aportacions, individuals o col·lectives, de 100, 300 o 1.000 euros l’any que seran desgravables a la declaració de renda segons la Llei de Mecenatge vigent. Per a fer-se Amic es pot contactar amb la Fundació Antoni de Montpalau mitjançant el web www.antonidemontpalau.com/contacte.html o enviant un correu electrònic a direcció[email protected], o bé trucant directament al tel. 677332191.
Una vegada a l’any organitzarem per als Amics una festa de presentació de donacions inèdites en una casa singular de Barcelona. Aquesta exposició quedarà, després, oberta al públic, i es podrà visitar mitjançant la compra d’entrades al web de Cases Singulars; els Amics, però, tindran l’entrada gratuïta, i també a totes les altres activitats que organitzi la fundació així com descomptes en les que hi participi. Enguany, la festa dels Amics es farà a la Casa Lleó Morera, obra de l’arquitecte modernista Lluis Domènech i Montaner, al passeig de Gràcia, i es comptarà amb la participació de l’Escola Illa i l’Instituto Europeo di Design que mostraran treballs dels seus alumnes fets per a l’ocasió, en una experiència pilot que s’anirà repetint de forma cíclica entre les diferents escoles que imparteixin cursos de grau superior en disseny de moda.

Comentaris
To Top