Opinió

Cal anar a votar al referèndum i cal votar sí

Al posar-me a escriure el títol tinc una sensació estranya. M’ha costat recordar-ho. No sé pas perquè. Eren els temps en que escrivia per Unió Jove la revista clandestina de la Joventut Comunista de Sabadell. Quan la llarga agonia de Francisco Franco publicàvem una portada amb un titular que deia: “Abreviemos”. Per cert, la policia té la funció de defensar la llibertat i la integritat dels ciutadans que els paguen el sou, que no ho perdin de vista i que no es deixin instrumentalitzar per interessos polítics espuris. El perill per la llibertat no pot ser mai un cercavila amb gegants. Per què ho dic? Per si de cas.
Vaig fer mítings a favor de la Constitució espanyola el 1978, d’apoderat o interventor pel PSUC i vaig fer parar taules electorals perquè els feixistes robaven les butlletes del sí. Ho tornaria fer. Era mil vegades millor que los Principios Fundamentales del Movimiento Nacional.

El nou extrem centre, ha desvirtuat aquella constitució. Roca Junyent i Solé Tura deien que era molt flexible i que permetia perfectament el joc democràtic. El PP ha convertit la Constitució en una cotilla antidemocràtica que impedeix el debat polític. Han copat l’aparell judicial -potser ha estat sempre en les seves mans- i han nomenat impresentables. Per exemple per President del Tribunal Constitucional vam tenir un individu que era militant del PP amb carnet, un altre que havia estat del Tribunal de Orden Publico que jutjava gent que lluitava per la democràcia o aquell altre també militant del PP que el van agafar conduint una moto sense casc i borratxo com una cuba. Més recentment han nomenat fiscal general de l’estat a un ésser reprovat pel Congrés de Diputats per jugar a favor del PP en els casos de corrupció. Un individu tan tanoca que diu que els “líders independentistes estan enganyant milers de catalans que estan com abduïts”. O sigui que hi ha de defensar els ciutadans, insulta a milions de persones que li paguem el sou. En mans de qui estem? Tots aquests ens deien que sense armes sobre la taula es podia discutir de tot. ETA era la millor coartada que tenien. Ara ha desaparegut i resulta que no és veritat.

La involució és abismal. L’estat considera a Carrero Blanco víctima del terrorisme! La Fundació Francisco Franco existeix. Continuen 120.000 morts republicans a les fosses. Els nostres republicans han de buscar justícia a Argentina i el jutge que volia fer justícia es ajusticiat.
Crec que una part de la gent dels comuns, no ha entès que aquest és el desafiament més gran a la monarquia espanyola i al règim del 1978 que hom podia imaginar. Que és interclassista? Es clar ho són tots els moviments nacionals d’alliberament. Xavier Domènech en el seu darrer llibre escriu que Catalunya ha passat de fer una “proposta bàsicament de reconstrucció d’Espanya a ser una proposta de construcció d’un estat propi.” Ell mateix va veure en directe com uns Guàrdies Civils posaven la por al cos a uns periodistes de Nació Digital de part del TSJC. Va fer un tuit dient que era “una experiència més pròpia de la generació dels meus avis”. La propera vegada que es trobi en aquesta situació no aniran contra els periodistes, serà contra ell. Es veia venir.
Crec que en aquesta situació els republicans no independentistes cal que es preguntin què hagués fet Joan Comorera o Andreu Nin? Ho sabem, Joan Comorera, de la USC i després secretari general del PSUC era al govern de Lluís Companys i empresonat com ell al barco Uruguay. I Andreu Nin? Doncs al setembre de 1934 escrivia això: “Sostenir activament el moviment d’emancipació nacional de Catalunya, oposant-se enèrgicament a tota temptativa d’atac per part de la reacció. Defensar el dret indiscutible de Catalunya a disposar lliurement dels seus destins, sense excloure el de separar-se de l’Estat espanyol, si aquesta és la seva voluntat. Considerar la proclamació de la República catalana com un acte d’enorme transcendència revolucionària.”
Joan Coscubiela al Parlament es va oblidar d’explicar amb quin reglament del Parlament es pot proclamar la república. Cal una aliança entre els republicans no independentistes i els republicans que sí ho son. No s’adonen que quan en caigui un cauran tots? I els socialistes que es calcin, que recordin que Joan Comorera era socialista. Va anar també al Penal del Puerto de Santa Maria.

“El PP ha convertit la Constitució en una cotilla antidemocràtica que impedeix el debat polític”

To Top