Ciutat

Les empreses busquen treballadors que els estudis de FP no garanteixen

Les empreses del nostre territori busquen treballadors que l’actual oferta de cicles formatius no garanteixen. El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, subratlla la necessitat de cobrir aquestes llacunes i fa una crida al futur govern de la Generalitat a que faci una aposta decidida per la formació professional.

El creixement de les places de la formació professional és escàs en comparació amb la demanda que hi ha. Així ho assegura el tinent d’alcalde i regidor d’Educació de l’Ajuntament, Joan Berlanga que lamenta que la conseqüència d’aquest desajust fa que «molts joves que volen fer cicles formatius es quedin fora perquè l’oferta no és suficient».
A la manca de places se suma la manca d’especialitats. El regidor explica que hi ha alumnes que no troben cicles per formar-se en especialitats com hosteleria, esport o energies renovables. «Hi ha llacunes importants que cal ampliar». Des de Sabadell «tenim molt clar què necessita la ciutat en FP, i reclamem al futur nou govern de la Generalitat que aposti per aquests estudis», afegeix Berlanga. Un dels objectius prioritaris és augmentar l’oferta als instituts públics del nord i sud de la ciutat per posar-los al nivell de centres com l’Escola Industrial o Castellarnau.

Una altra conseqüència del desajust entre oferta i demanda és l’abandonament dels estudis per part d’alguns estudiants.
José Luis Medina, cap d’estudis d’FP de l’Escola Industrial, explica que les empreses que necessiten professionals d’àmbits com la fusta o el metall ofereixen als joves contractes laborals que a vegades acaben en l’abandonament del cicle. Per evitar-ho, els centres educatius acorden mesures amb les empreses com ara fer contractes de mitja jornada.
En la formació professional, una altra línia de treball és superar l’àmbit territorial de ciutat. En aquest sentit, Sabadell treballa amb 14 municipis en el marc del Consell de l’FP i de l’Ocupació de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes.
Aquest curs 2017-18 estudien formació professional a la ciutat uns 3.500 joves distribuïts entre els 11 centres que imparteixen aquests estudis, sis públics i cinc concertats. De les 22 famílies professionals que s’ofereixen a tot Catalunya, la ciutat compta amb 17, que inclouen diferents subespecialitats en cicles de grau mig i superior

To Top