Publicitat
DS MOTOR

Un viatge en vehicle elèctric per la ciutat

Pàrquing de vehicles elèctrics del centre de la ciutat
Pàrquing de vehicles elèctrics del centre de la ciutat / ÒSCAR ESPINOSA

Diari de Sabadell ha pogut provar com funcionen els quatre punts de recàrrega de 22 kW (semirràpida) que des d’aquest any han entrat en funcionament al Mercat Central de la ciutat, gràcies a l’acord entre l’empresa d’energia Endesa i SABA. Per fer-ho, utilitzem un vehicle 100% elèctric. A través de l’aplicació mòbil ecaR, disponible en iOS i Android, podem veure la localització de l’estació de càrrega, en aquest cas, la del Mercat, així com conèixer el seu estat: disponible o ocupada.

Un cop arribem a l’interior del pàrquing, ens disposem a recarregar el vehicle, una opció accessible per a abonats i usuaris ocasionals. A un preu de 0,35 cèntims el kW i a una potència màxima d’onze quilowats, recarreguem per poder fer la nostra ruta programada: un trajecte de qualsevol sabadellenc que treballa i viu a la ciutat i es desplaça en cotxe particular. Cal esmentar que Endesa calcula que pots recarregar el vehicle fins al 80% amb una hora. Una dada a tenir en compte per aprofitar qualsevol gestió per recarregar les bateries. Deu minuts de recàrrega, i cap problema a l’hora de fer el pagament a través de l’aplicació: ràpid i efectiu. Fem la ruta sense cap inconvenient amb un vehicle de zero emissions. Al cap de vint minuts, tornem al Mercat havent gastat 1,25 euros.

Una opció que creix a foc lent

Toni López recarregant el seu vehicle al pàrquing del centre de la ciutat

Toni López recarregant el seu vehicle al pàrquing del centre de la ciutat / ÒSCAR ESPINOSA

Toni López, responsable de l’oficina tècnica nord d’Endesa, explica quines són les indicacions que ens poden ajudar abans de fer el pas definitiu cap al vehicle elèctric: conèixer el teu dia a dia per saber quants quilòmetres realitzes. A partir d’aquí, un cop feta una estimació podem decidir si és una bona opció o no: “Si anualment fas més de 10.000 quilòmetres, et surt a compte”. Tanmateix, però, “és ideal que tinguis un punt de recàrrega vinculat”. És a dir, sigui a la residència particular o en un pàrquing SABA, que tinguis un punt a prop del teu dia a dia on puguis recarregar amb tota la freqüència que desitgis. Aquest consell que dona no és per fer negoci, tal com afirma Toni López amb rotunditat: “Estem en un punt que no volem guanyar diners. Entenem que, si oferim aquest servei a tots els ciutadans, ha de ser a un preu raonable”.

Paral·lelament, i tot i que encara falta una aposta més clara i determinada per part de molts ajuntaments per teixir una bona xarxa de punts de recàrrega elèctrica –Sabadell n’és un exemple– Endesa és una de les primeres empreses que ha aconseguit que més del 7% dels treballadors circulin amb vehicle elèctric per al seu ús particular. Una bona notícia per a la sostenibilitat del planeta. Després de quatre edicions del

 iniciat el 2014, en el darrer any ha incrementat a 164 treballadors sumant un total de 663. Unes xifres que esperen des de l’empresa d’energia que s’arribi fins al 10% del total de la plantilla el 2020. Un pas important per reduir la contaminació mediambiental.

El BMW i3, un vehicle 100% elèctric

El BMW i3, un vehicle 100% elèctric /ÒSCAR ESPINOSA

Publicitat
Comentaris
To Top