Ciutat

Entra en vigor la nova ITV amb mesures de control més exhaustives

Un inspector revisa un cotxe a l’estació d’Applus de Can Roqueta
Un inspector revisa un cotxe a l’estació d’Applus de Can Roqueta / ÒSCAR ESPINOSA

«Passaran una màquina per l’ordinador del cotxe per controlar les emissions». Fent cua dins del seu monovolum, l’Àngel reflexionava ahir amb què es trobaria dins de l’estació ITV d’Applus, situada al polígon industrial Can Roqueta de Sabadell. El passat 20 de maig va entrar en vigor el nou Reial Decret que regularà a l’Estat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) des d’ara i a partir dels pròxims anys.

Un dia després de la posada en marxa de la nova normativa, l’estació d’Applus de Sabadell estava tan concorreguda com altres dies. L’Antonio, al volant d’un antic Citroën, també esperava el seu torn. «M’he assabentat que ara mesuraran més les emissions», va indicar aquest conductor que temia no aprovar la inspecció: «ja tenia cita i no tenia més remei que venir».

Entre els usuaris aquesta era la novetat que més havia arribat a través d’Internet i dels mitjans de comunicació. Es tracta de l’ús d’eines de lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD). Amb aquesta eina, aquest any es començaran a controlar les emissions. En tot cas, no s’introduiran nous límits ni es controlaran nous gasos nocius. Això sí, a partir del 10 de setembre es revisarà el sistema de control d’emissions dels vehicles Euro 5 i Euro 6. «Serà gradual», va explicar ahir el director de l’estació d’Applus a Sabadell, Xavier Grèbol, que va afegir que «quan hi hagi la maquinària preparada, s’introduirà». De fet, la seixantena de centres ITV que hi ha a Catalunya s’han d’equipar amb la maquinària per realitzar l’OBD. Des del 20 de maig, les operadores com la de Sabadell tenen un any addicional per adaptar les seves instal·lacions i equips als nous requeriments

Aquesta mesura vol fer front a la contaminació de les emissions. L’any 2016, a l’Estat Espanyol les morts prematures atribuïdes a la qualitat de l’aire van ser 7.000 persones. El transport terrestre representa el 50% de les emissions contaminants. «A la ITV també s’haurà de veure això, però només quan es facin mesures més restrictives», va precisar Grèbol.

A través del nou Manual de Procediment d’Inspecció de les Estacions d’ITV s’establirà quan i com es farà el control de la resta d’elements del vehicle, com el sistema antibloqueig de frens, control d’estabilitat, airbags, pretensors de cinturons de seguretat, sistemes d’enllumenat i senyalitzacions, prestacions del motor i quilometratge entre d’altres.

L’assegurança

Una de les principals novetats és el requisit de disposar d’assegurança per passar la ITV. Fins ara, a Catalunya es podia passar la inspecció amb defecte lleu. «Ara sense assegurança no es podrà fer la ITV», ha advertit el director de l’estació d’Applus a Sabadell. A partir d’ara també es podrà escollir l’estació on passar la segona inspecció quan el resultat de la primera hagi estat desfavorable. En aquest cas, l’estació triada per a la segona inspecció només haurà de comprovar que els defectes detectats en la primera hagin estat reparats. En tot cas, si l’usuari decideix canviar d’estació és important que sàpiga quin és el preu de la segona inspecció. El més habitual és que si fa la revisió en la mateixa estació no li cobrin la segona visita.

Tanmateix, si la segona revisió és favorable, a l’informe haurà de constar qui ha realitzat aquesta reparació. Aquest és un punt a favor per al Gremi de Tallers de Vehicles de Sabadell, perquè se sabrà qui ha realitzat la reparació.

Una altra novetat és la possibilitat de passar la ITV fins a un mes abans de la data de venciment. Tot i això, no es modificarà la data de la següent inspecció. D’aquesta manera, l’usuari disposarà de més marge per trobar la cita que més li convingui, sense haver d’anar-hi l’últim dia.

També s’admetrà la ITV realitzada en qualsevol altre estat membre de la Unió Europea quan se sol·liciti la seva matriculació a Espanya.

Pel que fa als vehicles històrics, a partir d’ara es podran catalogar així aquells que tinguin més de 30 anys des de la seva primera matriculació.

Formació dels inspectors

Amb el Reial Decret també es reforcen els procediments de formació dels inspectors. De fet, faran una formació d’actualització cada tres anys. Ara es demanarà que els inspectors tinguin els estudis de cicle formatiu de Grau Superior. «Això vol dir que es tecnifica més el lloc, i això suposa un alt valor afegit», va afegir el director de l’estació d’ITV d’Applus de Sabadell

Comentaris
To Top