Publicitat
Ciutat

El preu dels pisos de lloguer es dispara a les ofertes de les immobiliàries online

Un cartell de lloguer de pisos i locals al balcó d’un edifici
Un cartell de lloguer de pisos i locals al balcó d’un edifici / ACN

Llogar un pis per Internet i a Sabadell surt avui prop de 300 euros més car del que s’acostuma a pagar a la ciutat. Almenys això és el que es desprèn de l’estudi sobre el mercat del lloguer que ha ellaborat l’Observatori de l’Economia Local (OEL) i que Vapor Llonch ha publicat aquest mes de maig.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el cost mitjà del lloguer a Sabadell és de 589,20 euros al mes, mentre que el preu dels pisos ofertats a Internet se situa en 926,59 euros mensuals de mitjana. Aquesta xifra, tot i que prové d’una mostra petita –l’estudi analitza el preu de només 132 pisos–, sorprèn per ser un 57,3% més elevada que la mitja dels preus actuals.

Sabadell és la setena ciutat amb els lloguers més alts de Catalunya, just per sota de Cornellà (602,45 euros mensuals, segons l’Idescat) i poc per sobre de Rubí (582,26).

Tot i això, el preu del lloguer a la ciutat és inferior a la mitja dels municipis amb més de 70.000 habitants (654,83) i se situa lluny dels 1.095,85 euros que, de mitja, es paguen a la ciutat més cara: Sant Cugat. En cas que les dades del recent estudi de l’OEL fossin normatives a la ciutat però, Sabadell es convertiria en el segon municipi més car de Catalunya, superant els preus de Barcelona (877,28 euros mensuals).

Els pisos cars, al centre

L’elaboració de l’estudi de Vapor Llonch s’ha realitzat en base a 132 habitatges en lloguer ofertats a portals com Fotocasa, Idealista i Habitaclia durant el primer trimestre d’aquest any 2018.

La majoria dels pisos analitzats pertanyen al districte primer (53 habitatges) i al segon (22), els més cars de la ciutat i els que engloben barris com el Centre, l’Eixample, Sol i Padrís o la Creu Alta. A aquestes zones els preus superen el miler d’euros, tot i que també són els pisos més grans: 114,36 metres quadrats al districte primer i 121,36 al segon.

Els pisos més assequibles, però també els més petits, es troben als districtes tercer (Ca n’Oriac, Sant Julià o Can Deu) i sisè (Campoamor, Espronceda o Les termes). Són habitatges d’entre 628 i 721 euros i d’una mida de menys de 84 metres quadrats.

Curiosament però, el preu per metre quadrat dels habitatges del districte sisè són molt similars als del districte segon, que té els pisos més cars. Així, mentre que el preu per metre quadrat a la Creu Alta o Can Puiggener es situa en 8,6 euros; a La Creu de Barberà, Espronceda o Campoamor el metre quadrat costa 8,5 euros. És a dir, que tot i que els pisos del districte segon són molt més cars perquè són més grans, els del districte sisè són proporcionalment igual de costosos.

Menys oferta

Els dos districtes on els portals ofereixen menys habitatges són el setè i el cinquè. És a dir, els dels barris de Poblenou o Torre-Romeu, per una banda; i Gràcia, Can Feu o Els Merinals, per l’altra. Plegats, tots aquests barris només suposen l’8,3% de l’oferta de lloguer. Al districte setè s’ofereixen només quatre pisos, i al districte cinquè, set.

Els preus d’aquests habitatges són inferiors a la mitja de la ciutat: 770 euros al districte setè i 899 al cinquè. També són apartaments més petits que la mitja dels pisos ofertats a Internet a Sabadell, que és de 107,34 metres qua-drats. En aquests districtes, els pisos són d’entre 99 i 103 metres quadrats.

Amb el debat sobre si Sabadell viu una bombolla del lloguer encara al candeler, aquestes darreres dades aporten llum a la situació de l’habitatge a la ciutat. Tot i que potser esbiaixades per una mostra escassa i un mercat volàtil, l’estudi l’Observatori de l’Economia Local (OEL) posa de nou sobre la taula l’augment dels preus del lloguer que, segons tots els indicadors, no ha deixat de créixer.

Publicitat
Comentaris
To Top