Publicitat
Ciutat

Els veïns denuncien irregularitats en la retirada de l’amiant als horts de la C-58

Plaques i materials d’amiant als horts de la C-58
Plaques i materials d’amiant als horts de la C-58 / ÒSCAR ESPINOSA

L’Associació de Veïns de Badia continua en peu de guerra contra l’amiant i ha centrat la seva atenció en els horts de la C-58. Segons expliquen a D.S., «s’estan produint irregularitats en el tractament de l’amiant, no és una gestió transparent». L’Ajuntament de Badia, però, assegura que «la direcció d’obra va mostrar a l’Ajuntament com estan abalisant els elements que presenten amiant per aïllar-los i que no es puguin retirar fins que no estigui aprovat el pla específic».

La Generalitat, a causa de les obres per l’ampliació de l’autopista, va establir que el tractament de l’amiant als horts requeria d’un Pla de Treball específic que encara està pendent de ser aprovat. Això no obstant, les obres convencionals seguirien el seu curs i es precintarien les zones que continguessin amiant.

«Hi ha moltes peces d’amiant escampades per la zona, trencades, les excavadores passen per sobre i les trenquen encara més» alarmen fonts de l’associació de veïns. A més, segons va explicar l’associació i va comprovar D.S. en persona, s’hi estan duent a terme excavacions al terra. Territori i Sostenibilitat assegura que es tracta de «cates que s’estan duent a terme per determinar si hi ha terrenys afectats o contaminats». A més, afegeixen que «el terreny no conté microfibres d’amiant» i «l’empresa especialitzada ja ha presentat el pla de treball al departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, que ho haurà d’aprovar». Fonts de Territori asseguren que «l’empresa s’encarregarà de la recollida i tractament adequat d’aquest material un cop el procediment estigui aprovat».

Luis Mallart, tècnic que està assessorant els veïns i president de ANED, associació que agrupa empreses que treballen amb amiant, va elaborar un comunicat extern i va establir que «existeix risc d’exposició a amiant durant els treballs d’ampliació de l’autopista de la C-58 tant pels treballadors, que tenen una exposició activa i directa, i també per les comunitats de veïns». És per aquest motiu que són tan importants els protocols de retirada i tractament d’amiant. L’informe també explicava que «davant el risc d’exposició a fibres és necessari proposar, abans de moure terres, un estudi previ sobre la seva qualitat lo referent a contaminació per amiant», com a argumentació per la qual s’estan fent les cates del terra.

El risc de l’amiant

Tot i que durant molts anys s’ha dit que l’amiant no era tòxic fins que no es manipula, aquesta creença està canviant. El pneumòleg especialitzat en patologies relacionades amb aquest material, Josep Tarrés, ha detectat una «segona onada de malalts» que, tot i no haver viscut mai a la vora d’un focus emissor, desenvolupen càncer de pleura per les partícules de fibrociment que alliberen les plaques instal·lades. «Encara avui dia apareixen una quarantena de casos anuals d’asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma a les zones en contacte permanent amb partícules d’amiant». Badia es tracta, a més, d’un dels municipis de l’Estat amb un dels majors índex d’amiant per habitant, es tracta d’un problema estructural del municipi

Publicitat
Comentaris
To Top