Ciutat

Avui es reuneixen l’Ajuntament i els treballadors d’SMATSA

Treballadors d'SMATSA, en una fotografia de l'any 2016 / LLUÍS FRANCO

Aquest dijous es reuneixen els responsables de l’Ajuntament amb els treballadors d’SMATSA per comentar les opcions que el consistori té sobre la taula després que l’empresa anunciés aquest dilluns que acomiadarà 17 persones com a resposta a la retallada d’1,2 milions d’euros del seu pressupost, segons la concessionària. A part d’aquesta mesura, SMATSA també preveu fer 88 contractacions temporals menys pels mesos de juliol i agost i deixarà de fer els serveis que s’han afegit entre 2012 i l’actualitat a mesura que ha anat creixent la ciutat, com els reforços del servei en la recollida pneumàtica del Centre, de mobles i de contenidors conflictius el cap de setmana.

En resposta a aquest anunci, el regidor de Serveis Municipals de l’Ajuntament, Lluís Perarnau, va assegurar que el consistori estudiaria intervenir o rescatar econòmicament l’empresa. Perarnau va apuntar que aquesta situació «potser» revela que SMATSA «no té solvència econòmica» per fer front al cost del servei. En tot moment l’Ajuntament s’ha posat al costat dels treballadors i s’ha mostrat partidari de separar-los del conflicte, així com també ho ha manifestat l’empresa en diverses ocasions. La reunió serà a porta tancada i es desconeixen els detalls de qui hi assistirà, on es farà i quan.

«No cedir al xantatge»

L’Entesa per Sabadell, integrada en la Crida, reclama al govern local que «no cedeixi al xantatge d’SMATSA», a qui acusa d’haver emprès una «estratègia temerària» en detriment de la qualitat del servei. L’Entesa dóna tot el suport a lluitar pels serveis públics de qualitat i contra «el frau i la corrupció». També la Crida ha emès un comunicat en què defensa que si és necessari s’intervingui l’empresa o l’Ajuntament la rescati si no pot garantir els llocs de feina dels empleats.

Mesos de tensió

El conflicte d’SMATSA amb l’ajuntament de Sabadell ja fa mesos que dura, des de l’inici del mandat. Els treballadors mai han estat en el punt de mira del debat, perquè no és aquí on hi ha disputa, sinó en les acusacions de sobrecostos de l’Ajuntament, primer de 6,5 milions d’euros al gener del 2016 i després de 3,5 milions d’euros, al maig d’aquest any. Posteriorment el consistori va obrir cinc expedients informatius a l’empresa, un dels quals ha acabat al Tribunal Contenciós Administratiu. Paral·lelament, SMATSA va interposar una querella per prevaricació contra vuit membres de l’Ajuntament per haver buscat treure la concessió per vies il·legals. Aquesta querella ha portat a declarar com a investigats l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, el regidor Lluís Perarnau, el regidor d’Espai Públic Xavier Guerrero, l’exregidor de Serveis Municipals Albert Boada, tres tècnics i un assessor del govern local.

Comentaris
To Top