Ciutat

Creu Roja: entre l’alerta per la pobresa i la millora econòmica

Una de les responsables de l'informe, Pilar Millán, amb els màxims representants de Creu Roja a Sabadell / Oscar Espinosa

La remuntada econòmica a Sabadell comença a tenir efectes positius en la població més vulnerable. És el que es pot extreure de les dades fetes públiques aquest matí per Creu Roja de Sabadell. Des de l’entitat celebren que s’hagi reduït el nombre de persones ateses per Creu Roja respecte l’exercici anterior. Han rebut ajudes 9.894 sabadellencs, un 7% menys, entre els quals es troben beneficiaris directes i indirectes.

D’aquest grup, la caiguda més pronunciada s’ha produït en les persones de més vulnerabilitat, on el decreixement ha arribat al 20%, tal com ha destacat el coordinador de Creu Roja Sabadell, Javier Jaén, en la presentació que ha tingut lloc aquest matí a la seu de l’entitat a la ciutat, amb la presència del president, Josep Massip, i d’altres membres de responsabilitat local.

No obstant això, xifra d’infants en dificultat social, un dels principals estralls de la pobresa a Sabadell, s’ha mantingut en unes xifres similars a l’any anterior, amb 1.769 menors atesos. De la mateixa manera, les persones que es trobaven en una situació d’extrema vulnerabilitat, és a dir, que no podien fer front a les seves necessitats més bàsiques s’ha mantingut en termes semblants.

Nens participant al Casal de la Creu Roja – Oscar Espinosa

Millores, però segueixen en alerta

Des de la direcció de Creu Roja atribueixen a la reincorporació al mercat com un dels factors d’èxit per a sortida de la pobresa. “La meitat de les persones que han participat en programes d’incersió han trobat feina”, ha explicat Jaén. No obstant això, alerten que encara hi ha un gruix important de persones en una situació extrema que necessiten suport per a subsistir, entre els quals hi ha 132 sabadellencs sense llar.

Un dels perfils que van a la contra són les dones amb dificultat social, la majoria víctimes de violència de gènere, que han estat 123 en total.

La pobresa crònica, un problema català

Creu Roja ha aprofitat l’ocasió per presentar l’estudi Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació, amb dades d’àmbit català, en el qual posen de relleu que malgrat que hi ha hagut avenços en termes econòmics, segueix existint un gruix important de població en una situació de pobresa crítica.

En l’àmbit català, de les persones ateses per Creu Roja el 2017, un 44,5% es trobava en situació de pobresa crònica, és a dir, persones que s’han trobat en pobresa persistent en el darrer any i almenys dos dels tres anys anteriors. Des de Creu Roja, mostren la seva preocupació especialment pel col·lectiu d’entre 50 i 59 anys, en què dels atesos per l’entitat el registre arriba 73,6%. “Són persones que es troben fora del mercat laboral. Són especialment vulnerables perquè la seva situació els pot deixar sense prestació”, ha explicat una de les responsables de l’informe, Pilar Millán.

Pel que fa als ajuts que atorga l’entitat, a partir les dades atorgades per Creu Roja, s’aprecia que l’impacte recau especialment sobre les dones (70,9%), especialment el col·lectiu de mares solteres (25,4%). La majoria d’aquestes ajudes de l’entitat s’atorguen per pagaments de lloguers i hipoteques i alimentació, el gruix de despeses a què les famílies vulnerables els costa més arribar a final de mes.

Comentaris
To Top