Ciutat

El Govern reconeix errors en la gestió de les xinxes

Autocrítica parcial dels partits de govern per la gestió de les xinxes

Lluís Franco

El Govern ha reconegut haver comès errors en la gestió de la plaga de les xinxes en el ple municipal d’aquest divendres, encara que amb diferències. Tot plegat davant d’una oposició que ha criticat durament la resposta de l’Ajuntament, que consideren que no ha estat a l’alçada de les expectatives dels veïns afectats.

La regidora Glòria Rubio, que ha parlat en nom de la Crida, ha estat molt autocrítica i ha reconegut errors en la gestió. “Som conscients de la situació que esteu vivint”, ha dit dirigint-se als veïns. “Ens preocupa molt. Hem actuat amb poca celeritat”, ha reconegut. En la mateixa línia ha parlat el regidor de Salut, Ramon Vidal (UpC), que ha assegurat que cal millorar el “protocol de mínims” davant d’aquest tipus de situacions. “L’administració és lenta”, ha exposat.

Des d’ERC, el regidor Xavi Guerrero, ha assegurat que “no es vol encendre, sinó actuar pels problemes que s’han de resoldre” i ha posat el focus amb el contracte amb la gestora, Smatsa, tal com ha fet Marisol Martínez, de Guanyem Sabadell. “El govern ha de prendre accions, cridar tots els advocats”, ha dit en referència a la concessionària.

Crítiques de l’oposició

El PSC i Cs han portat la plaga de les xinxes en dues mocions separades però de contingut similar, que han prosperat. Adrián Rodríguez, de Ciutadans, ha estat el primer a intervenir. Ha denunciat la “incapacitat de gestió” de l’equip de govern i ha demanat que no faci que el conflicte amb Smatsa s’extrapoli als veïns. El PSC, en la mateixa línia, ha parlat “d’irresponsabilitat” del govern i ha denunciat que l’Ajuntament “no hagi agafat el telèfon als veïns.

Des del PDECat han lamentat que a l’equip de govern se’ls hagi “desbordat” la qüestió. “El govern no va saber valorar el problema”, ha exposat Font. “La ciutat mai havia estat així”, ha lamentat Esteban Gesa, del PP, que ha assenyalat el que considera que és el problema del govern local: “Es dediquen a altres coses i s’obliden dels problemes de la gent”.

“No us assabenteu de res”

La polèmica de les xinxes s’ha desplaçat aquesta tarda al consistori. Desenes de veïns afectats han reivindicat des d’allà les demandes al govern municipal. La presidenta de l’Associació de Veïns d’Espronceda, Remedios López, ha carregat en el ple contra el Govern i ha reclamat mesures immediates, com campanyes de conscienciació i més recurrència en el servei de neteja. “Els polítics no us esteu assabentant de res. Les associacions de veïns no som els vostres enemics”, ha exposat dirigint-se als regidors. López ha posat de relleu que fa un any els mateixos barris afectats -Espronceda i Campoamor- van presentar una moció i que va ser rebutjada, fet que encara els ha posat en una pitjor tesitura.

Qui també ha assistit al ple ha estat la portaveu dels afectats per la plaga, Maria Jesús López, ha explicat a aquest diari que han vingut per reclamar “el 100% de les responsabilitats a l’Ajuntament”, de qui destaquen que ja ha començat a fer passos per a millorar la situació. “Hem vingut a dir-los que el barri està molt brut”, afegia una de les afectades, la Josefa.

Els veïns han portat pancartes, que han lluït durant el ple. “Si és el responsable [l’Ajuntament], que assumeixi la solució del problema. Que es posi a l’abast dels veïns els mitjans i els recursos necessaris tant tècnics com humans”, resava una de les pancartes. Una altra denunciava directament el govern local, acusant-lo d’haver “incomplert el seu contracte amb els ciutadans en neteja i salubritat”.

Comentaris
To Top