Diners

Adaptar les empreses per entrar als Estats Units

La sessió de la comissió consultiva d’internacionalització amb la presència d’Arantxa Jordan / CEDIDA

Els Estats Units és el principal soci d’Espanya fora de la Unió Europea. És el sisè destí de les exportacions espanyoles i un 4,6% de les importacions procedien d’aquest país el 2017. Per això, vuit empresaris de Sabadell i comarca amb interessos nord-americans es van reunir ahir convidats per la Cambra de Comerç de Sabadell amb la subdirectora de la Cambra de Comerç d’Espanya als Estats Units, Arantxa Jordan.

Els dubtes dels empresaris sabadellencs concentren a definir l’estratègia d’implantació als Estats Units. Per quin Estat s’ha de començar, com analitzar la competència, quins són els canals de distribució i com desenvolupar el posicionament de marca van ser les seves principals preguntes. Això sense obviar la part legal com els registres necessaris, la responsabilitat civil del producte, els aranzels i les tendències.

La resposta de Jordan va ser clara: el primer pas per implantar-se als Estats Units és conèixer els nord-americans. “Un dels errors que podem cometre els europeus és pensar que perquè un producte funcioni aquí també ho farà als Estats Units”, va assenyalar Jordan, que va participar en la comissió consultiva d’internacionalització de la Cambra de Sabadell. Cal adaptar-se al mercat, als costums i a la manera de viure nord-americà. Per això, és necessari fer un estudi de mercat abans d’entrar als EUA. “És el més important”, va afirmar.

Constituir una societat als Estats Units costa menys de 200 dòlars i en tres dies es pot tenir. El problema és, segons Jordan, “trobar empleats qualificats o portar treballadors des d’Espanya”. En aquest cas, el govern nord-americà requereix que aquest empleat hagi estat almenys dos anys abans treballant a l’empresa. A més, les noves lleis de Donald Trump han complicat la situació. Si un nord-americà pot fer la feina, s’ha de justificar molt bé perquè ha d’anar-hi un espanyol.

Exportacions 2017: 12.461 milions d’euros

Percentatge (2016): +9,6%

Importacions 2017: 13.823 milions d’euros

Percentatge (2016): +6,8%

Inversió dels EUA: 2.549 milions d’euros

Nanotecnologia i biotecnologia

Les oportunitats de negoci als Estats Units estan als sectors de l’automoció, biotecnologia, nanotecnologia, aparells mèdics i medicaments. Amb tot, un empresari del sector de l’alimentació sabadellenc va admetre que havia tingut “vertigen” davant de la dificultat d’una Pime per entrar als Estats Units. Jordan, però, va assegurar que cada cop hi ha més Pimes que s’hi implanten.

“No es pot replicar allò que has fet”

Marc Gonfaus és el director general del Grup CELO, que té seu a Castellar del Vallès, però compta amb fàbriques de visos a la Xina, Alemanya i als Estats Units. Gonfaus va ser un dels empresaris que es va reunir amb la subdirectora de la Cambra de Comerç d’Espanya als Estats Units, Arantxa Jordan. “El producte que tu portes no et serveix als Estats Units, la manera d’instal·lar és un altre”, va explicar el director general del Grup CELO, que va admetre el seu error d’haver anat amb cultura europea. Fa quatre anys, van iniciar un projecte a Miami per cobrir la part de construcció.

Van destinar una persona als Estats Units, que va començar a investigar aquest mercat. Al 2016 van adquirir una empresa de cargols per a l’automoció als Estats Units, a Michigan. “No es pot replicar allò que has fet en altres mercats i entendre la transcendència del propi mercat”, va insistir Gonfaus, que va admetre que “estem fabricant producte específic per al mercat americà”. Amb Arantxa Jordan, l’empresari castellarenc va parlar sobre l’estratègia d’implantació. De moment, té molt clar quin és el client i com arribar-hi. “Però la Cambra ens pot ajudar molt a tenir l’interlocutor adequat”, va afegir Confaus. Es preveu subministrar el producte a mitjans de l’any que ve i faran una prova pilot a Florida.

Comentaris
To Top