Diners

El comerç serà insostenible si creix més d’un 10%

Oferta i Demanda de la superfície comercial / CAMBRA DE COMERÇ

L’activitat del comerç al Vallès Occidental només serà sostenible si la superfície comercial no creix més d’un 10% fins al 2023. En el cas que el creixement de l’oferta comercial fos superior a aquest percentatge, la rendibilitat mitjana cauria. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi Anàlisi de l’oferta i la demanda a la comarca del Vallès Occidental, que es va presentar ahir a la Cambra de Comerç de Sabadell.

Segons l’informe, el sector ja té antecedents negatius. En els últims 10 anys, l’oferta comercial s’ha doblat però la despesa potencial s’ha mantingut. Per això, el rendiment comercial ha caigut un 44% des del 2006, un percentatge que s’arribaria fins al 50% si s’afegeix la venda per Internet.

En un escenari de creixement baix, la superfície comercial hauria d’augmentar com a màxim un 12,4% a la comarca, però l’increment demogràfic i de la demanda seria només del 8,2%. Amb aquesta situació, el comerç seria sostenible. Això sí, en el cas d’un creixement superior, el desequilibri entre l’oferta i la demanda s’agreujaria, i la rendibilitat es reduiria.

D’aquesta manera, si s’aposta per incrementar l’oferta comercial, serà més difícil generar valor afegit i els establiments petits seran insostenibles. En tot cas, a Sabadell encara hi ha marge de creixement de la superfície comercial, ja que només està ocupada un 40% de les plantes baixes en sòl urbà i hi ha un 28% de parcel·les buides en els polígons industrials.

No obstant això, es proposa no créixer en format de grans establiments comercials –de més de 2.500 metres quadrats– perquè això provocaria un efecte expulsió de les activitats que són del mateix sector i generaria una desertització urbana.

Es recomana, doncs, créixer amb un model no dual, basat en un centre amb capacitat d’atracció i una barreja d’operadors, que inclogui comerços locals i globals dins d’un projecte urbà integral. A més, es demana que s’incentivi l’activitat comercial amb fórmules com la unió de locals en una trama històrica i potenciar l’oferta de locals amb una fiscalitat inversa.

El diputat delegat de Comerç de la Diputació, Isaac Albert, va destacar la necessitat que el territori “col·labori” per establir un acord sobre el model comercial. Per la seva banda, la regidora de Comerç de Sabadell, Marisol Martínez, va destacar que l’estudi permetrà “tenir una planificació per fer polítiques per protegir el comerç de proximitat”.

El Vallès té una destacada implantació de petits establiments comercials que suposen el 92% del total, però conformen el 53% de la superfície comercial

Publicitat
Comentaris
To Top