Ciutat

Els taxistes tornen a la vaga indefinida

El col·lectiu rebutja el decret de la Generalitat per a la regulació de les llicències VTC

Imatge d'arxiu de taxis de Sabadell / D. S.

“La vaga indefinida és gairebé inevitable”, assegura Magno Castillo, portaveu d’Élite Taxi Sabadell. El decret aprovat per la Generalitat de Catalunya per regular les companyies d’VTC (com Cabify o Uber) no ha agradat al col·lectiu del taxi. Aquest divendres els treballadors han convocat una vaga indefinida semblant a la que es va viure a l’estiu i, com llavors, han tornat a ocupar la Gran Via de Barcelona. A Sabadell, els 143 taxistes de la ciutat estan convocats dissabte al migdia a una assemblea per decidir els serveis mínims durant l’aturada, que es dona per segura. Es proposen, també, accions concretes a la ciutat.

Els taxistes exigien a la Generalitat diverses mesures contra el negoci de les VTC, però insistien especialment en dues: l’obligació de precontractar el servei entre sis i dotze hores abans, i l’exigència que els cotxes tornessin a la base després d’un viatge. El decret del govern català aplica la norma de la precontractació, però només amb quinze minuts de marge, i no fa menció a la necessitat de tornar a la base. “Ens sembla un insult“, diu contundent Magno Castillo, “les mesures eren per aconseguir que les VTC perdessin espontaneïtat, que ha de ser un tret específic del taxi, i aquest decret no ho fa”.

El decret inclou també altres mesures que els taxistes no havien reclamat; com el fet que, a partir d’ara, Uber i Cabify no podran mostrar l’ubicació dels seus vehicles abans de contractar-los. Es tracta d’una funcionalitat molt valorada pels clients de les VTC, però eliminar-la no satisfà els taxistes. “Són petiteses que no arreglen el problema”, diu Castillo, “la gran diferència entre les VTC i el taxi ha de ser l’espontaneïtat i amb 15 minuts previs a la reserves no se soluciona res”.

La presència d’Uber i Cabify és encara discreta a la ciutat, tot i que la primera hi opera des del novembre del 2018, i la segona hi circula només per deixar-hi viatgers. Des d’Élite Taxi Sabadell indiquen que “cada cop es veuen més cotxes VTC” a la ciutat, i que tot i que encara no hi són tan presents com a Barcelona, la vaga ara és una “prevenció de futur”. “A Barcelona la presència de les VTC es nota en la facturació diària del taxi, aquí encara no, però hem de lluitar per tot el sector”, ha indicat Magno Castillo.

Un decret que no deixa ningú content

Unauto VTC, l’associació que representa el 90% del sector, ha anunciat que recorrerà als tribunals el decret del Govern. En un comunicat fet públic aquest divendres, l’associació assenyala que la regulació “no seria justa, ja que significaria la fi del sector“. “En cap altre país europeu hi ha un marc legal que contempli res semblant. De fet, a França es va rebutjar la legalitat d’una mesura igual que la que ha proposat la conselleria de Territori”, ha dit l’associació. A més, Unauto VTC ha avisat la Generalitat que podria fer front a “indemnitzacions de més de 1.000 milions d’euros si es continuen restringint els drets de les VTC”.

Cabify, per la seva banda, ha assegurat que prendrà “totes les mesures necessàries” per aturar la proposta de la Generalitat. En un comunicat, la companyia assegura estar “tremendament preocupada pel futur del sector” a Catalunya i diu que el Govern “està enviant un missatge molt preocupant a la societat catalana: la pressió i el boicot als ciutadans funcionen per defensar els privilegis d’un monopoli que no vol evolucionar i que veu la tecnologia com una amenaça”. Uber no ha emès encara cap comunicat però, en declaracions al D.S., avisen que les protestes afectaran amb tota seguretat el seu servei en els propers dies.

Pla general aeri de la concentració de taxistes a la Gran Via de Barcelona, aquest 18 de gener de 2019 / ACN

La mesura dels 15 minuts previs, que per escassa o excessiva no ha agradat a ningú, podria ser ampliada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, segons ha indicat el Departament de Territori. L’AMB però, també s’ha mostrat molesta amb la norma i ha criticat que el Govern vulgui “traspassar la responsabilitat”. L’ens supramunicipal ha demanat al Govern que es replantegi el decret, ja que veu “insuficient i impossible de controlar” un termini de precontractació de 15 minuts pels serveis dels VTC.

Durant el ple del Consell del Taxi d’aquest divendres, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha defensat que la precontractació amb quinze minuts d’antelació és “molt sòlida jurídicament” i “atén criteris de proporcionalitat”. El conseller espera que la regulació entri en vigor en les “pròximes setmanes”, quan l’aprovi el Consell Executiu. En roda de premsa posterior a la reunió, Calvet ha demanat als taxistes que valorin “en positiu” el decret llei i ha afirmat que és una “grandíssima oportunitat” per al sector.

Comentaris
To Top