Ciutat

Més Cas Mercuri: els permisos per abocar terres a Can Xupa, sota investigació

Ricard Estrada (PSC) i Jordi Soriano (PP), investigats per falsetat documental en l’abocament de terres a la finca

La finca de Can Xupa, fotografiada aquest dijous / ÓSCAR ESPINOSA

El Cas Mercuri suma una nova peça: la 36. La jutge del macrocas judicial, Beatriz Faura, investiga ara si l’Ajuntament de Manuel Bustos va falsejar permisos per abocar terres de manera suposadament il·legal als terrenys de Can Xupa, situada a tocar de Ca n’Alzina entre els termes municipals de Sabadell i Polinyà.

La jutge investiga un suposat delicte de falsetat documental orquestrat per l’Ajuntament de Sabadell i un grup d’empresaris amb l’objectiu –de la mà de expolítics com Ricard Estrada (PSC) i Jordi Soriano (PP)– per donar una cobertura administrativa a l’abocaments de terres, provinents de diverses obres públiques, efectuats en l’esmentada finca sense cap tipus de llicència i amb l’excusa d’una millora agrària.

Vista àeria de la situació de les finques de Can Xupa i Ca n’Alzina, també investigada per un abocament de terres i construccions il·legals, entre 2003 i l’actualitat. POTS DESPLAÇAR LA LÍNIA CENTRAL PER APRECIAR LA SITUACIÓ.

La interlocutòria emesa per la jutge del Mercuri, a la qual ha tingut accés D.S., sosté que existeixen “indicis de criminalitat” en la trama dels abocaments. La jutge creu, a partir de les escoltes telefòniques, que l’Ajuntament de Sabadell va falsificar deliberadament un document per atorgar “una aparença de legalitat” a l’activitat de Can Xupa, un espai que està protegit per diversos plans especials a escala local i metropolitana.

Estrada i Soriano, de nou al capdavant

Els investigats en aquesta causa separada del Cas Mercuri són pesos pesats de l’Ajuntament de Sabadell de l’època Bustos, juntament amb un grup d’empresaris, que ja es troben implicats en la peça de 6 del macrocas, que investiga la permissivitat per part de regidors del PSC en els moviments de la finca.

Entre els noms figuren l’exregidor de Medi Ambient, Ricard Estrada, que va dimitir l’any 2013 per la seva implicació en la causa; Jordi Soriano, màxim responsable del Partit Popular a Sabadell entre 2003 i 2011; l’empresari José Manuel González Parra, arquitecte que va sol·licitar una llicència per netejar la riera i que hauria permès a l’abocament de les terres, i altres empresaris, com Rafael Rojas i Santiago José Moreno.

En la interlocutòria, la jutge assenyala un paper rellevant a l’exregidor Ricard Estrada. Considera que l’exresponsable de Sostenibilitat i Gestió de l’Ecosistema de l’Ajuntament “hauria ajudat i assessorat els empresaris [Soriano, Parra i els germans Jordi i Rafael Rojas]” amb la finalitat de fingir que els abocaments de runes eren plenament legals.  “Conscient” que no disposaven de cap tipus de llicència, l’Ajuntament de Manuel Bustos hauria simulat una certificació emesa per un funcionari públic. Aquesta documentació es va trobar al despatx de l’exregidor per part de l’actual equip de govern.

La segona peça de Can Xupa

La investigació se centra en l’abocament d’uns 10.000 metres cúbics de terra i runes provinents de les obres del perllongament dels FGC i de la Sagrera en un espai protegit pel seu valor natural i paisatgístic.

Soriano es troba en el punt de mira perquè, segons les escoltes policials i declaracions testificals, hauria estat l’intermediari en els abocaments, a canvi dels quals hauria obtingut gratificacions. Es creu que els regidors Joan Manau i Ricard Estrada van permetre els moviments a la finca.

La peça 6 del Mercuri, l’altra que investiga el moviment de terres, es troba en fase d’instrucció. Els principals encausats van declarar ja van comparèixer en seu judicial el 2015, uns dies abans de les eleccions municipals.

Comentaris
To Top