Ciutat

L’Entesa demana vuit anys de presó per l’amo de Ca n’Alzina per construir una hípica sense llicència

Era una hípica d’èlit en què anava la jet set d’arreu de Catalunya. L’activitat eqüestre i el restaurant de la finca de ca n’Alzina, entre els termes municipals de Sabadell i Polinyà, avui està aturada: allà s’hi van fer moviments de terra, es van pavimentar camins i es van aixecar instal·lacions sense llicència en un territori protegit pel seu valor ambiental. Ara, Entesa per Sabadell –acusació popular en la causa judicial que ho investiga–demana vuit anys de presó pel seu propietari, Quirze Elias Vinardell, i enderrocar les construccions efectuades de manera suposadament il·legal.

Elias és l’únic encausat en el procés judicial que investiga el jutjat d’instrucció número 4 de Sabadell. El jutge sospita que les reformes per a realitzar l’activitat eqüestre es van realitzar sense les preceptives llicències municipals, i a més es van fer en un terreny no urbanitzable, una activitat que va ser denunciada per l’Entesa l’any 2014 i que està estretament lligada amb la peça 6 del Cas Mercuri, referent a l’abocament de terres a la finca de Can Xupa.

Vuit anys i un milió d’euros d’obres

L’Entesa ha presentat el seu escrit d’acusació en què reclama un total de vuit anys de presó: quatre anys per un delicte continuat contra l’ordenació del territori i quatre més per un delicte contra el medi ambient. En concepte d’aquests presumptes ilícits, també es reclamen dues penes de multa per 24 mesos a raó de 100 euros diaris, el que equival a 146.000 euros.

Així mateix, s’exigeix l’enderroc de les construccions realitzades en el terreny i la reposició de l’espai en la seva forma original. El càlcul estimat de les obres d’enderrocament arriba als 900.000 euros, mentre que reposar l’espai boscós protegit tindria un cost estimat de 116.250 euros. Les investigacions policials apunten que es van realitzar 2.000 metres quadrats de construccions il·legals i que es van abocar sobre el terreny 50.000 metres cúbics de terres i runes, equivalent a 20 piscines olímpiques, tot per a crear un complex eqüestre gestionat per Barcelona Horses SL. L’espai afectat està protegit i no és urbanitzable. S’inclou com a terreny de protecció en el Pla General d’Ordenació de Sabadell, en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell i en el Pla Territorial Metropolità.

Per la seva banda, la Fiscalia i l’Ajuntament de Sabadell –acusació particular– demanen 2,5 i 3 anys de presó respectivament, únicament pel delicte continuat contra l’ordenació del territori.

L’Entesa denuncia “impunitat”

El portaveu d’Entesa per Sabadell, Isidre Soler, ha exposat que cal tancar aquest cas i rescabalar els danys que s’han realitzat sobre el territori. “No ho podem deixar impune. Qui la fa la paga“, ha exposat en declaracions als mitjans. Soler ha posat de relleu la relació que existeix entre Ca n’Alzina i la finca propera de Can Xupa, on es van realitzar unes modificacions similars del terreny, motiu pel qual es va incloure en el Cas Mercuri.

L’Entesa considera que és contradictori que en la peça del macrocas referent a Can Xupa hi hagi polítics i funcionaris implicats, tals com Jordi Soriano, Joan Manau, Ricard Estrada i Xavi Izquierdo, i que en el cas de Ca n’Alzina es desimputessin els responsables polítics dels ajuntaments de Polinyà i Sabadell. El partit considera que s’haurien de tornar a citar com a investigats l’exregidor d’Urbanisme i portaveu del PSC de Sabadell, Josep Ayuso, i l’exalcalde de Polinyà, Ramon Mayoral, entre d’altres.

Soler apunta que l’Ajuntament de l’exalcalde Manuel Bustos va tenir un paper rellevant en les suposades irregularitats comeses a la finca de Ca n’Alzina. Ha assenyalat que fins i tot es va pretendre impulsar un Pla Especial Local per encabir la reforma realitzada a la finca a posteriori. “Mai es va incoar cap expedient de llicència, mai es va atorgar cap permís d’obres”, ha exposat.

Què va passar a Ca n’Alzina?

Ca n’Alzina es va desenvolupar ràpidament a partir del 2000 amb diverses obres que no haurien passat la supervisió de l’Ajuntament de Sabadell. Per fer-se una idea de la dimensió, actualment a la finca hi ha una desena d’edificacions sense llicència: un cobert, un paddock, dues pistes descobertes, entre d’altres.

Els propietaris de la finca van impulsar el 2013 un pla especial per regularitzar aquestes construccions, que a finals d’aquest any va ser aprovat inicialment pel govern socialista, però un any més tard va ser retirat després dels informes desfavorables emesos pels tècnics de l’Ajuntament de Sabadell .

Comentaris
To Top