DS MOTOR

Porsche i Sabadell, Una relació que ve de lluny

Quatre vehicles que reflecteixen l’inici i l’evolució de Porsche: l’Escarabat de Volkswagen, el 356, el 911 i el Boxster al Racó del Campanar
Quatre vehicles que reflecteixen l’inici i l’evolució de Porsche: l’Escarabat de Volkswagen, el 356, el 911 i el Boxster al Racó del Campanar / LLUÍS FRANCO

Porsche ha complert 70 anys. Aquesta marca alemanya encarna la passió per l’enginyeria i la innovació mecànica del seu fundador, Ferdinand Porsche. Ell és un dels grans genis del segle XX, visionari de la indústria automobilística i de l’esport de l’automòbil, i fundador també d’una empresa que fabrica uns cotxes que, des de fa moltes dècades, són l’objecte del desig de milions de persones arreu del món.

Ser propietari d’un Porsche és un signe distintiu, i conduir-lo, un somni per a qualsevol entès en el món del motor. Un Ferrari també ho és, sens dubte, i fins i tot és una marca que acumula molta més història, però Porsche atrau d’una manera diferent, potser per la seva fiabilitat i el bon rendiment dels seus motors, o potser perquè s’ha forjat un prestigi inqüestionable gràcies a la seva trajectòria continuada de triomfs en les grans competicions automobilístiques: des de les 24 Hores de Le Mans fins al París-Dakar, passant pels ral·lis d’asfalt i els campionats del món de Turismes i de Resistència que, sovint, han dominat de manera aclaparadora. Aquest any, precisament, se celebren els 50 anys del Porsche 917, un vehicle mític, considerat l’automòbil de competició més potent mai construït, que va dominar de cap a peus els campionats del món 1970 i 1971. Només el van poder derrotar canviant el reglament de la competició.

La vinculació de Sabadell amb aquesta marca arrenca amb Carles i Lluís Kotnik, membres d’una família originària d’Àustria, que, a l’inici dels anys seixanta, van introduir la marca Porsche a Catalunya i a Espanya des del taller familiar del carrer de la Lluna, número 33, de la nostra ciutat. Aquell va ser el primer concessionari Porsche d’Espanya i gràcies a ells, els vehicles d’Stuttgart van començar a circular per les nostres carreteres i el nom de Sabadell es va començar a veure associat al món de la competició automobilística.

Pilots com Joan i Josep Maria Fernández, Jordi Catón o Claudi Caba, per citar-ne quatre que conduint aquests automòbils van assolir èxits importants –sobretot en l’especialitat de ral·lis i curses de muntanya–, han contribuït a fer que Sabadell sigui avui una ciutat amb molta tradició i afició en l’esport del motor. Un bon exemple d’aquesta contribució i de la divulgació que van fer dels Porsche a casa nostra el tenim en el Ral·li de la Llana, que fa anys organitzava l’Escuderia Sabadell per les carreteres del nostre Vallès. Se’n van fer cinc edicions i totes van ser guanyades per aquests automòbils alemanys, en tres de les quals conduïts per aquests mateixos pilots.

Entre els pilots de casa, Joan Fernández és, sens dubte, el més destacat, per trajectòria i per palmarès. Durant vint anys, va conduir nou models diferents de Porsche i va arribar a tenir fil directe amb l’enginyer Ferdinand Piëch, net de Ferdinand Porsche, aleshores director esportiu de Porsche, i més endavant president de tot el grup automobilístic. Amb Porsche, Fernández va aconseguir el campionat d’Europa de curses de Muntanya, i tres vegades el campionat d’Espanya, i va ser també cinc vegades campió d’Espanya de ral·lis, campió d’Espanya de velocitat en circuit i cinquè a les 24 Hores de Le Mans, l’any 1973.

Jordi Catón, amb el Porsche 911, a la cursa de muntanya de Collformic

Jordi Catón, amb el Porsche 911, a la cursa de muntanya de Collformic / CEDIDA

A aquesta destacada aportació dels pilots sabadellencs al porchisme local cal afegir-hi, així mateix el fet que Sabadell ha tingut –i té avui encara– experts reconeguts de la mecànica Porsche. Els primers, els germans Kotnik, però el seu taller va ser també l’escola d’on van sortir altres grans professionals com Francesc Urpí i Albert Fernández, que han estat i són avui encara una referència entre els usuaris d’aquests automòbils, sempre interessats que el manteniment i les reparacions dels seus vehicles les facin mecànics experimentats i avalats per la mateixa fàbrica de Zuffenhausen (Stuttgart).

Altrament, molts sabadellencs que tenen un Porsche –considerats en molts casos vehicles clàssics per la seva antiguitat– sovintegen també en les proves de regularitat i trobades que els diferents clubs automobilístics de Catalunya organitzen cada any arreu del país. I a Sabadell tenim també el grup dels Amics del 911, integrat per propietaris dels diferents models Porsche que comparteixen la passió per tot el que envolta el món d’aquesta marca i el plaer de la conducció d’aquests automòbils, especialment del mític 911, veritable estàndard identificador de la marca i un vehicle que, en diferents generacions, es comercialitza des del 1964.

Claudi Caba i Joan Aymamí, amb el Porsche 911 Banc Sabadell, a Rellinars

Claudi Caba i Joan Aymamí, amb el Porsche 911 Banc Sabadell, a Rellinars / CEDIDA

Fidelitat i confiança en la marca

“Tenia set anys –explica Agustí Magnet–, i cada dia passava per davant del taller dels Kotnik, era una parada habitual en el meu camí cap a l’escola. Des d’aleshores, sempre havia volgut tenir un Porsche, fins que després de molts anys ho vaig poder aconseguir.” L’Agustí és propietari d’un Porsche 911 SC, modificat estèticament pel preparador alemany Strosek, i membre del grup dels Amics del 911. Considera que condueix un cotxe “irracional”, perquè amb el motor i tot el pes al darrere, sobre l’eix posterior, hauria de derrapar molt “i no derrapa”, afirma. I afegeix: “Porsche és una marca mítica, que ho ha guanyat tot, però que, al mateix temps, és una marca assequible i que ofereix molta fiabilitat. El 911 és un cotxe noble, que no enganya i que t’avisa dels seus límits.”

La fiabilitat i la noblesa en la conducció són virtuts dels Porsche en què també coincideix Josep Tatché, antic propietari d’un 356 del 1963 i que avui condueix un 996 Carrera 4S, que ja té 17 anys i 120.000 km. Per a ell, es tracta d’un automòbil que “amb el pas del temps, no perd la seva musculatura.” Del 356, el primer Porsche de la història, opina que era “més justet de frens i de potència”, però després de tants anys conduint vehicles d’aquesta marca, està ben convençut que “tots són molt robustos i molt fiables.”

Joan Fernández, amb el Porsche 908, a Sant Feliu de Codines

Joan Fernández, amb el Porsche 908, a Sant Feliu de Codines / CEDIDA

“Amb Porsche –afirma Pep Serra– pots competir com a pilot privat, perquè són vehicles que tenen poques avaries i, per tant, poca despesa de manteniment. Si competeixes amb un Ferrari o un Lancia, necessites tenir el suport de la fàbrica, perquè el seu cost de manteniment és molt més elevat.” El Pep té un dels pocs 356 que avui hi ha a Sabadell, en concret el model BT5 del 1960, però també condueix un 911 SC 3.0 del 1983. Bon coneixedor, per tant, d’aquests vehicles, és un fidel i enamorat de la marca, de la qual també en destaca la seva història i la tranquil·litat que dona el cognom Porsche. “La mecànica Porsche –diu– és molt senzilla i de fàcil muntatge i desmuntatge quan cal reparar-la, no té complicacions.”

D’altra banda, l’expilot de Porsche Jordi Catón –conductor també d’aquesta marca en el seu dia a dia– en destaca la potència i l’estabilitat. “El motor és l’hòstia, però l’estabilitat, encara més.” Per a ell, Porsche fabrica uns automòbils molt equilibrats i agradables de conduir, perquè tenen un comportament molt noble i no provoquen sorpreses. “Amb el Porsche –explica– em sentia com integrat en el cotxe, com si forméssim una sola peça i no pas com si només hi anés assegut.”

De tota manera, el vincle de Sabadell amb Porsche encara el podríem eixamplar més si també hi incloguéssim tots els sabadellencs que han tingut o tenen avui automòbils Volkswagen del model Kafer (Escarabat), ja que aquest vehicle, el primer de la marca de Wolfsburg, va ser dissenyat per Ferdinand Porsche, per encàrrec d’Adolf Hitler, i sobre la mateixa plataforma, motor i caixa de canvis, el seu fill primogènit Ferdinand, Ferry, amb la col·laboració també del seu pare i del carrosser Erwin Komenda, va construir el primer vehicle i model de la marca Porsche, el 356, un roadster amb motor al darrere i xassís d’alumini, que va ser produït i comercialitzat a la població austríaca de Gmünd l’any 1948.

Comentaris
To Top