Ciutat

La nova taxa de residus, la principal reclamació a la Síndica de Greuges el 2018

La nova taxa de residus encapçala la llista de queixes de l’any passat

Abellan, aquest dijous / D.S.

Aquest dijous la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha presentat la Memòria d’activitats del 2018. La principal queixa que ha tingut per part de la ciutadania és la nova taxa de residus, sobre la que ha registrat 18 queixes d’un total de 175. Sobre aquest tema Abellan ha obert una actuació d’ofici per mirar d’aconseguir que aquest impost “acompleixi la funció mediambiental de reducció i prevenció de residus”. L’informe sencer es pot llegir fent clic aquí. L’any passat la Síndica va fer 1.686 atencions, un 40 per cent més que el 2017, quan en va fer 1.012.

Abellan ha explicat que té diferents reptes:

  • Donar a conèixer molt més la institució fora del barri del districte 1 (Centre – Sant Oleguer) d’on provenen la majoria de queixes: el 33 per cent (62).
  • Millorar el temps de resposta, tant el seu com el de l’administració. En el seu cas, els objectius que marca la carta de serveis de la Síndica indiquen que, com a màxim, ha de respondre en 100 dies i assegura que fins ara n’ha trigat 107 de mitjana.
  • Aconseguir una partida pressupostària pròpia per l’any 2020, ja que ara depèn d’Alcaldia i assegura que si no s’augmenta la dotació tal com es preveia quan se la va escollir, no podrà dur a terme el projecte amb el que es va presentar.

Recomanacions a l’Ajuntament sense resposta

Durant el 2018, Abellan va fer 55 recomanacions a l’Ajuntament, de les quals 1 s’ha acceptat parcialment, 6 s’han rebutjat i 43 estan pendents de resposta. Segons el reglament de la sindicatura, les recomanacions són propostes de reparació del greuge comès a la ciutadania que el consistori hauria de respondre en, com a màxim, 2 mesos.

La Síndica també remarca la lentitud de l’Ajuntament a l’hora d’atorgar llicències, “costa molt de temps i esforç aconseguir-ne una”, i reclama més agilitat i flexibilitat al consistori en aquest aspecte.

11 actuacions d’ofici

La Memòria d’activitats també recull les onze actuacions d’ofici que ha fet Eva Abellan. A part de la referent a la taxa de residus, la resta són les següents:

  • Expedient per demanar la regulació dels vehicles de mobilitat personal, com els patinets elèctrics.
  • Demanar la creació d’un alberg públic municipal per a les persones sense llar, que assegura que són unes 136 entre les que dormen al carrer o en infrahabitatges.
  • Demanar l’equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses pel que fa a les bonificacions dels impostos i serveis municipals.
  • Millorar la senyalització electrònica de les parades d’autobús de la ciutat.
  • Demanar un informe i actuacions sobre els punts negres pel que fa a la seguretat viària del pla urbanístic del Centre.
  • Millorar el procés participatiu Construint Ciutat.
  • Una investigació sobre la mobilitat al polígon de Can Roqueta.
  • Una investigació per mirar de garantir els aliments a tota la població mitjançant un servei similar al Merc@punt.
  • Demanar un major acompanyament de l’Ajuntament a les persones que demanen la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).
  • Investigació sobre l’abandonament d’objectes voluminosos a la via pública.
Comentaris
To Top