Ciutat

Els Mossos recuperen llibres dels segles XVIII i XIX sostrets d’una biblioteca de Barcelona en la postguerra

El complex central dels Mossos, a Sabadell / ACN

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Sabadell van recuperar a finals de gener nou llibres dels segles XVIII i XIX, d’una biblioteca pública de Barcelona, que s’havien sostret en els anys posteriors a la finalització de la Guerra Civil. Aquesta biblioteca, que té més de 80.000 exemplars centrats en l’obrerisme a Catalunya des del segle XVIII, no havia venut cap exemplar. Els llibres són de consulta gratuïta i pública a les seves instal·lacions.

La investigació va començar després que un anunci d’un llibre antic en una web especialitzada en la compra-venda d’antiguitats i col·leccionisme, va alarmar els responsables de la Biblioteca d’Arús de Barcelona. Aquest exemplar contenia temàtica especialitzada de la institució, s’oferia a la venda i duia els segells de la Biblioteca estampats a l’interior.

Tenint en compte que els segells indicaven la propietat i procedència, els Mossos han lliurat a la biblioteca Arús aquest material antic perquè en garanteixi la conservació en qualitat de dipòsit i a disposició judicial.

La intervenció dels agents ha permès concloure que els llibres van ser sostrets els anys posteriors a la Guerra Civil, mentre la biblioteca estava tancada al públic. Només algunes persones van poder adquirir llibres amb el compromís de retornar-los, però en alguns casos no va ser així. Un cop aquestes persones ja havien mort, els hereus trobaven els llibres i generalment, els retornaven a la biblioteca.

Els llibres que s’han trobat procedien de l’herència de persones que havien viscut a prop de la Biblioteca dècades enrere i que haurien venut els exemplars a un antiquari de Barcelona dins d’un lot provinent de la biblioteca personal dels familiars morts.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top