DS MOTOR

Manuel Garcia, fundador del Grup Vallescar

Manuel García amb Joan Vila i altres integrants de l’empresa de compravenda d’automòbils de segona mà que van constituir l’any 1949
Manuel Garcia amb Joan Vila i altres integrants de l’empresa de compravenda d’automòbils de segona mà que van constituir l’any 1949 / CEDIDA

Iniciem aquesta sèrie sobre els pioners del ram de l’automòbil a Sabadell i comarca amb Manuel García Cortés –el Manolo de MAVISA, com era conegut per molts sabadellencs–, que encarna l’home fet a si mateix que es forja una brillant trajectòria professional del no-res. La seva història és el relat d’una persona dedicada totalment a l’activitat comercial durant més de setanta anys i exemplifica fins on es pot arribar amb esforç i perseverança.

Nascut a Almeria l’any 1924, tenia només onze anys quan va començar a treballar com a venedor ambulant de gelats a Biarritz, a la costa basca francesa on, el maig del 1936, la seva mare i el seu germà petit, Francisco, s’havien traslladat fugint de la Guerra Civil imminent. El seu pare, directiu d’empresa a Almeria i destacat dirigent polític regional republicà, es va haver d’exiliar a la regió d’Orà (Algèria), juntament amb el fill gran, Pablo, el març del 1939.

Acabada la Guerra, els García Cortés s’estableixen a Sabadell, al barri de Campoamor, on van començar una nova vida, marcada per les dificultats econòmiques i la separació familiar. Per sobreviure, el nostre protagonista venia a domicili derivats de la fusta, fins que va entrar a treballar de xofer a l’empresa de transport de viatgers Miquel Martí Adell, Successors de Manuel Carceller, l’any 1941.

Espavilat com era, va iniciar pel seu compte la compravenda vehicles vells, tant per reciclar-ne els motors per fer anar els embarrats de les fàbriques tèxtils com per refer-los i tornar-los a vendre. Va ser el primer a Sabadell a oferir a la venda una gamma àmplia de vehicles de segona mà que ell mateix, amb l’ajut d’altres conductors que llogava, portaven de Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria o Santander. El 1949, juntament amb Joan Vila Jordana, propietari de l’empresa Auto Taxis Vila, va constituir una societat dedicada a comercialitzar vehicles de segona mà i va ser l’introductor del finançament ajornat, per mitjà d’una de les primeres financeres del ram de l’automòbil que es van constituir a Catalunya. El 1952 va obtenir la concessió dels motors i vehicles industrials Barreiros i, uns anys més tard, també va ser el primer agent concessionari de la marca Chrysler al Vallès.

Un anunci de l’empresa MAVISA / CEDIDA

Un anunci de l’empresa MAVISA / CEDIDA

El 1965, va crear l’empresa Motores Automóviles Vehículos Industriales, SA (MAVISA), el primer taller oficial dels camions Barreiros, que, ben aviat, va esdevenir líder a Sabadell i comarca i un dels concessionaris més actius de Catalunya en la venda d’automòbils de les marques Dodge, Simca, Talbot i Peugeot. A mitjans dels anys setanta, va guanyar una de les primeres concessions de la marca Opel per a Catalunya, sota la raó social Vallesauto, SA, empresa que va fundar l’any 1975 i que sempre ha estat un dels concessionaris d’Opel líder en vendes a Catalunya i Espanya.

Els últims anys de la seva vida professional, Manuel García va impulsar la creació el grup

, SL, que actualment inclou catorze marques, una trentena de concessionaris i sis empreses de serveis automobilístics, i en el qual avui ja treballa la tercera generació de la nissaga d’empresaris de l’automòbil que ell va iniciar.

Comentaris
To Top