Ciutat

Comprovem com funcionen les àrees de ‘Petó i adeu’ sis mesos després de la seva estrena

Mig any després d’entrar en funcionament, com està anant aquest sistema per agilitzar l’entrada a les escoles?

'Petó i adeu' del carrer de la Indústria / LLUÍS FRANCO

Es van posar en marxa el 12 de setembre, inici de curs, per agilitzar l’entrada a les escoles. De moment, el ‘Petó i adeu‘ es fa servir a tres centres: Sagrada Família del carrer Indústria; la Vedruna Carme i Escola Pia. Sis mesos després d’entrar en funcionament, tornem al carrer a veure com funcionen aquestes places per agilitzar l’entrada a les escoles.

Col·legi Sagrada Família

Al col·legi Sagrada Família l’ús dels aparcaments de Petó i adeu és alt. Els pares s’aturen davant de les escoles i ho fan majoritàriament utilitzant les cinc places habilitades. L’èxit de la iniciativa és un sentiment que recullen la majoria de pares i mares.

“Ens ha agradat molt. N’estem molt contents”, comentava un pare. Un altre coincidia i assenyalava que el sistema va “molt bé” perquè “pot deixar les nenes tranquil·lament” sense que això impliqui congestions en el trànsit dels carrers escolars.

No obstant això, l’experiència sis mesos després demostra que els aparcaments s’omplen ràpid i provoquen que alguns pares prefereixin deixar els nens just a la porta de l’escola, provocant algun embús (i alguna betzinada).

Així mateix, la preocupació es fa extensiva a alguns incívics, que aprofiten l’absència de control de la Policia Municipal, per aparcar en aquestes places i anar a fer compres matineres. Justament d’això es queixava una mare que porta els seus fills al Sagrada Família: “Hi ha gent que té una mica de barra i deixa el cotxe aquí aparcat. És un problema que passa sovint”, es queixa.

Escola del Carme

Fracàs total de la zona ‘petó i adeu’. “Aquest espai s’utilitza habitualment com a aparcament convencional” explica la Lluisa, una veïna de la zona, que assegura que “gairebé no hi ha control policial” durant les entrades i sortides escolars. I l’experiència d’avui ens ho corrobora: només 3 vehicles han fet ús del servei.

La imatge més repetida han estat les cues provocades pels pares acomiadant-se a la porta de l’escola. Ho consideren “més ràpid i efectiu”. Això sí: entre betzinades impacients.

Com a mínim per a una persona, aquest nou servei és útil. “He de baixar a deixar els nens perquè son molt petits per anar sols i m’és molt més còmode des que aquest servei està en marxa”, valora. Però una gran quantitat d’alumnes opten per arribar al centre a peu. “Vivim a pocs minuts d’aquí, venir caminant és la millor opció. I la més ràpida”, explica l’Anna, mare d’un nen de set anys.

Escola Pia

A l’Escola Pia tenen dues zones d’aparcament convertides en Petó i adeu. Un al carrer Coromines, on majoritàriament hi aparquen els pares dels fills de primària, i una segona zona pels nens de parvulari, que queda just davant de l’entrada al col·legi dels més petits. En els dos casos se’n fa força us. Tot i això, sobretot en el cas dels més grans, encara hi ha pares que opten per fer baixar els nens davant la porta, al carrer Escola Pia.

En general, tot i que hi ha cotxes que s’excedeixen en la durada de l’ús del Petó i adeu, en general se’n fa un bon ús. Segons la Montse, una de les mares que l’utilitza, Han notat “una millora, tot i que hi ha moments que falta espai i costa aparcar, en general funciona bé. És millor que abans”.

Hi ha moments d’acumulació de cotxes i en aquells moments, sobre dos quarts i mig de nou, és més difícil trobar aparcament, sobretot si algun dels cotxes aparcats decideix passar-se del temps i estar-s’hi més de 10 minuts, tot i que no és la tònica habitual. A partir de llavors, i fins a tancar les portes d’entrada, es respira tranquil·litat i els cotxes es van donant pas per deixar els nens i tornar a marxar acte seguit.

En general, doncs, la rebuda ha estat positiva, tot i que molts pares expliquen que aquesta “rapidesa” per part de molts “a la tarda no hi és, i per això a la recollida es formen més cues i embolics de cotxes”.

Comentaris
To Top