DS MOTOR

Hipòlit Moreno: “El cotxe elèctric és una oportunitat”

Hipòlit Moreno, a la seu del gremi situat a l’edifici del Centre Metal·lúrgic, a Sabadell
Hipòlit Moreno, a la seu del gremi situat a l’edifici del Centre Metal·lúrgic, a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

En plena voràgine de canvis del sector, Hipòlit Moreno s’ha posat al capdavant del Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Comarca, que té 225 associats que donen feina a més de 2.000 persones.

Quin és el seu objectiu? Hem rejovenit la junta i hem capitalitzat valors de l’anterior junta que va fer una gran tasca. Cal continuar i afrontar els nous reptes.

Quins són? El vehicle elèctric assegura canvis significatius, i el carsharing modificarà el perfil dels usuaris. Haurem d’acompanyar els tallers en aquest camí. També volem incentivar la formació. El perfil de mecànic, pintor i carrosser és difícil de trobar. La retribució és elevada i no acabem d’entendre-ho perquè no genera interès. El tercer objectiu és promoure tot el que tenim a la comarca a través de la ciutat de Sabadell.

Com afecta el sector el fre del dièsel? El dièsel s’ha demonitzat molt, però en determinats vehicles aquests tipus de motors contaminen menys que els de benzina. S’han fet polítiques a favor del cotxe elèctric sense tenir prevista una transició que no aixequés tanta polseguera. Acabarem tots anant cap al vehicle elèctric però amb una transició que ajudi fabricants, usuaris i tallers. Ara s’hi ha arribat d’una forma mig traumàtica.

Els complica el vehicle elèctric? Més que una complicació, és una oportunitat. No només és el vehicle elèctric, hi haurà un nou model de mobilitat, que canvia abruptament. Els tallers ens haurem d’acoblar a les noves orientacions. El vehicle elèctric disposa de 2.000 peces mòbils menys, això implicarà menys avaries. Però n’hi haurà de noves, que afectin el programari i els professionals que venen s’hauran d’anar adaptant. Tenim un parc mòbil en què no arriba el 2% el vehicle elèctric. No el  canviarem d’un dia per l’altre. Caldria apostar pel que és real ara i de fàcil implantació.

Quan parla de canvi en la mobilitat a què es refereix? Hi ha un relleu generacional. No tots els joves volen tenir carnet de conduir, però es volen moure. Compartir cotxe ja comença a ser una tendència. Els concessionaris passaran de vendre cotxes a oferir serveis de mobilitat.

Com afronten aquest futur els concessionaris? Amb ganes d’aportar. S’estan adaptant per conviure amb els diferents models de mobilitat, que encara ningú sap com seran. Quina serà la foto? Molt probablement serà un vehicle elèctric, però no se sap quan perquè encara no hi ha infraestructures preparades a les ciutats.

Els tallers pirates continuen sent un malson per a vostès? És un problema que tenim perquè és una competència deslleial. El taller ha de complir una sèrie de requisits però els pirates obren i abaixen la persiana i ja està. Estem molt desprotegits. S’inspeccionen només aquells tallers que s’han donat d’alta. Aquests no són els pirates. Hi hauria d’haver una  conscienciació per part dels usuaris. Han de saber que un vehicle que pot circular a 120 km/h l’han deixat en mans d’un taller pirata. També demanem a l’administració una implicació més directa.

La formació és la reivindicació de totes les branques del metall. És el monotema. Tenim problemes greus per trobar capital humà. Estem removent cel i terra per demanar auxili a les administracions.

Però el mecànic ja no porta les mans brutes? Aquesta és la imatge que tenen molts joves. Els mecànics han d’estar molt al dia de les noves tecnologies. Per això, oferim amb recursos propis per pagar formació gratuïta per posar al dia els professionals. Les places que s’obren s’omplen totes. Té molt èxit.

Comentaris
To Top