Ciutat

La plantilla d’Smatsa amenaça amb una vaga d’escombraries el 2 de maig

“És penós que haguem que patir una qüestió que s’ha de solucionar entre dues parts”, apunten els sindicats

Fotografia: Lluís Franco

Advertència clara de la plantilla d’Smatsa: o hi ha un acord entre empresa i Ajuntament per garantir els salaris dels treballadors, o es podria convocar una nova vaga en el servei d’escombraries el proper 2 de maig. Representants de CCOO i UGT han presentat una moció aquest vespre en el ple municipal amb l’objectiu de garantir els salaris dels treballadors. La plantilla està preocupada després que la justícia hagi instat a Smatsa a pagar 2,5 milions d’euros en concepte de les liquidacions de 2014, 2015 i 2016, unes factures sota la lupa de l’Ajuntament per sobrecostos.

José Luis Romero (CCOO) i Braulio Campoy (UGT) –acompanyats d’altres treballadors de l’empresa– han dirigit un missatge al ple, molt contundent, en què han deixat clar que la possibilitat de la vaga és sobre la taula. “O tenim un acord entre l’empresa Smatsa i l’Ajuntament, o només ens queda la lluita“, ha exposat Romero, davant el plenari.

La justícia denega les cautelars i l’Ajuntament reclama a Smatsa 2,2 milions d’euros dels anys 2014 i 2016

El sindicalista ha explicat que el cobrament de les liquidacions ha posat en una situació econòmica complicada a Smatsa. I això, de retruc, afecta als treballadors d’una manera directa, segons ha assenyalat. “És penós que haguem de patir una qüestió que s’ha de solucionar entre dues parts”, ha assenyalat i ha recordat a l’equip de govern que com a treballadors “tenim famílies darrere”.

La vaga que plantegen els representants dels treballadors d’Smatsa es podria produir just a les portes de les eleccions municipals del mes de maig, una situació inèdita mai vista fins ara. La plantilla, però, esperarà a veure si hi ha algun tipus d’acord, si més no fins després dels comicis per anul·lar la convocatòria.

En el ple d’aquest dijous també estava prevista una moció que posava les bases per anul·lar la concessió d’Smatsa –investigada pel Cas Mercuri–, un text que no ha arribat a bon port per les discrepàncies en el si del Govern.

La Crida es queda sola

La moció ha estat aprovada gràcies al vot de grups a tots els grups del govern i de l’oposició, excepte del . L’executiu de Serracant, però, ha tornat a votar dividit: la Crida s’ha quedat sola i ha rebutjat la moció, mentre Unitat pel Canvi, ERC i Guanyem han realitzat un al·legat a favor del text.

Per part de la Crida, ha intervingut el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, qui ha considerat que l’Ajuntament ha fet passos per garantir el compliment d’un contracte investigat per la justícia. “Se’ns està sobrefacturant per serveis determinats”, ha denunciat el regidor, qui no veu una corresponsabilitat en el conflicte: “Comparar l’actuació de l’Ajuntament amb la irresponsabilitat d’Smatsa a mi em costa d’entendre”, ha exposat Perarnau.

Tot i mostrar punts de coincidència amb la Crida, ERC ha votat a favor de la moció. Juli Fernàndez ha considerat que és una prioritat controlar i fiscalitzar les factures i l’acció de l’empresa. El republicà ha exposat que Smatsa sempre és la primera empresa privada que realitza serveis públics que rep els diners municipals i que per tant, no hi ha motius “per patir”.

Joan Berlanga (UpC) ha exposat que la seva formació “lluita contra la corrupció” i alhora “defensa la classe treballadora” . Al mateix temps, Marisol Martínez –de Guanyem– ha assenyalat que comprèn el “patiment” dels treballadors però que el govern ja ha realitzat accions, com “moure partides pressupostàries“, per garantir les nòmines.

L’oposició demana esperar a la justícia

Els grups de l’oposició han tornat a exigir al govern municipal que esperi a les decisions dels Jutjats de Sabadell, que treballa tan la investigació del contracte de l’etapa socialista –Cas Mercuri– com les querelles creuades entre Ajuntament i empresa. “No és millor esperar a veure què diu la justícia?“, s’ha preguntat retòricament Adrián Hernández (Cs).

Molt més punyent ha estat Josep Ayuso (PSC), que ha parlat d’una “assetjament del govern” a Smatsa. Mentrestant, Esteban Gesa (PP) ha considerat que la gestió del govern ha complicat la gestió del conflicte: “Han llançat querosè a l’assumpte i al final qui ho paga és Sabadell”, ha exposat el popular. En el mateix sentit, Carles Rossinyol (PDECat) ha parlat de “problemes” que el mateix govern ha “provocat”.

La declaració inèdita que mostra els vincles entre Smatsa i els Bustos

Comentaris
To Top